Mozgással őrizheti meg agya egészségét

Számos tanulmány bizonyította már a testmozgás előnyeit: nagyban elősegíti az agy egészségét, javítja a hangulatot, illetve csökkenti a stresszt és a neurodegeneratív betegségek kockázatát. A rendszeres fizikai aktivitás mindezek mellett a kognitív funkciókat is javítja – írja a Medical News Today, számol ba a Hazipatika.hu.

A Stanford Medicine kutatói feltárták azokat a mögöttes mechanizmusokat, amelyek révén a testmozgás elősegíti az agy egészségét. Ez az ismeret megnyitja az utat olyan gyógyszeres terápiák kifejlesztése előtt is, amelyek a testmozgás előnyeit utánozzák azok számára, akik nem képesek fizikai aktivitást végezni.

A kutatók növekvő távok futására edzett patkányok különböző szövetein végeztek elemzéseket, és ezeket a nap nagy részében pihenő patkányok szöveteivel hasonlították össze. Számos szervre összpontosítottak, egyebek mellett a szívben, a májban, a vesében, a tüdőben és az agyban végbemenő változásokat vizsgálták, amelyek mind pozitív változásokon mentek keresztül. Ráadásul kiderült: az immunsejtekre is fiatalító hatással bír.

A testmozgás az agy egészségére is pozitív hatással van, különösen a génszabályozás, a mitokondriális funkció és az immunválasz révén – mondja Ryan Glatt. A Santa Monica-i Pacific Neuroscience Institute igazgatója szerint a világszerte öregedő népesség ebből a tudásból sokat profitálhat, hiszen a testmozgás a memória és a tanulás képességét jelentősen képes javítani.

Elolvasom a cikket