Napi egymaréknyi dió is csökkentheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát

A pekándió gazdag tápanyagokban, például antioxidánsokban, rostokban, fehérjében, telítetlen zsírokban, fitonutriensekben (növényi vegyületekben) és ásványi anyagokban, ezért számos tanulmány van, amely a diófogyasztást a szív egészségével és a testsúlyszabályozással hozza összefüggésbe – olvasható a Sports.kz oldalán.

Tények a pekándióról

Amit körülbelül 20 sózatlan fél pekándió tartalmaz:
196 kalória;
3 gramm fehérje;
20 gramm zsír;
4 gramm szénhidrát;
3 gramm rost (a napi érték 11 százaléka);
1,3 mg cink (a napi beviteli érték 10 százaléka);
0,3 mg réz (35 százalék DV);
1,3 milligramm mangán (60 százalék DV).

A pekándió egészségügyi előnyei

Más diófélékkel együtt a pekándió a „jó” telítetlen zsírsavtartalmáról ismert. Bár a pekándió vajas ízű, nem tartalmaz több zsírt, mint más diófélék. Sőt a pekándió az összes dióféle közül adagonként több rostot tartalmaz. Ezek a tápanyagok antioxidánsokkal, fitonutriensekkel és ásványi anyagokkal kombinálva a pekándiót a szívbetegségek megelőzése és a testsúlyszabályozás kategóriájának győztesévé teszik.

A pekándiónak a szív egészségére gyakorolt hatásáról szóló egyik első tanulmány 19 normális vérkoleszterinszintű férfit és nőt hasonlított össze, akik naponta egy csésze pekándiót ettek, vagy nyolc héten keresztül mellőzték a diót. A pekándiót fogyasztó résztvevőknél négy hét után 10 százalékkal, nyolc hét után pedig hat százalékkal csökkent az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintje. A tanulmány szerzői ezeket a változásokat a dióban található telítetlen zsíroknak tulajdonítják.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint napi egy marék pekándió javíthatja a szív- és érrendszeri és anyagcsere-betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség bizonyos markereit. A kutatók 25 túlsúlyos és elhízott felnőttnek négy héten keresztül pekándióban gazdag étrendet adtak, és pozitív változásokat figyeltek meg a szérum inzulin-, az inzulinrezisztencia és a hasnyálmirigy béta-sejt funkciójában (amely döntő szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában). A pekándiós csoportban a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos markerek is csökkentek.

Végül egy nemrégiben végzett állatkísérlet kimutatta, hogy a pekándió rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az elhízás és más kapcsolódó betegségek, például a zsírmájdisztrófia vagy a cukorbetegség csökkenésével.

A vizsgálatban egereknek különböző diétákat adtak, és megállapították, hogy a pekándiót tartalmazó, magas zsírtartalmú étrend több mint 40 százalékkal csökkentette a zsírtömeget, a szérum koleszterinszintet és az inzulinszintet. Ráadásul a több pekándiót evő állatok bélmikrobiomja gazdagabb volt. Az állatkísérletek nem mindig vezetnek át az emberi eredményekre, de ezek a vizsgálatok ígéretesek.

Lehet ártalmas a pekándió fogyasztása?

A pekándió egészséges része a kiegyensúlyozott étrendnek. Azonban valamivel kalóriadúsabb, mint néhány más dióféle. Például 30 g mandula, pisztácia vagy kesudió 160 kalóriát tartalmaz, szemben az egy gramm pekándió 200 kalóriájával. Mégis, a 40 kalóriás különbség meglehetősen jelentéktelen a napi kalóriamennyiséget tekintve.

Érdekes tények a pekándióról

A pekándiófa tíz év fejlődése után terem diót.

A pekándiófa a hickoryfélék családjának legnagyobb tagja. Elég hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy beérjen – az ültetéstől számítva körülbelül tíz évre, illetve magról húsz évre. Jó hír azonban, hogy a pekánfa száz évig vagy még tovább is teremhet. A pekándiót ősszel úgy szüretelik, hogy a diót szó szerint lerázzák a fáról.

A pekándiót nem lehet szobahőmérsékleten tárolni

Olajos jellege miatt a pekándió gyorsan megromlik, ha szobahőmérsékleten hagyjuk. A dió olajos jellegének megőrzése érdekében légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tárolja több hónapig.

Elolvasom a cikket