Zaharova: Nem fogunk várni a megtorlással, ha elkobozzák az orosz vagyont

„Azt tervezik, hogy előzetes engedély nélkül elkobozzák Oroszország tartalékait, az ezekből származó, jövőbeni bevételeket pedig nemcsak azonnal zsebre vágja a Nyugat, hanem néhány más, Oroszország ellen irányuló katonai vállalkozásra is költik. Az ilyen lépésekre természetesen megfelelően fogunk reagálni, ahogyan mindig is tettük. Számos politikai, gazdasági ellenintézkedésünk van azokkal szemben, akik megpróbálják megszerezni az orosz tartalékokat” – mondta.

„Jól meg kell gondolni, mielőtt az ember úgy dönt, hogy belevág, mert ellenintézkedések fognak következni” – tette hozzá a diplomata.

Vlagyimir Putyin orosz elnök májusban rendeletet írt alá az Oroszországnak és központi bankjának az Egyesült Államok barátságtalan fellépése miatt okozott károk megtérítéséről – jegyezte meg Zaharova.

„Hasonló mechanizmus más országokra is vonatkozhat, beleértve Európát is. Az ő vagyonukból és pénzeszközeikből sokkal több van Oroszországban, mint Amerikáéból. Ráadásul az USA és az EU már bebizonyította, hogy nem tekinthetőek többé megbízható joghatóságnak a külföldi befektetők számára, akiknek a befektetéseit bármikor elkobozhatják vagy ellophatják” – mondta, hozzátéve, hogy „ezek mögött az akciók mögött nincs jogi alap, egyszerűen csak nyílt lopásról van szó”.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumot (SPIEF) június 5–8. között rendezik meg. Az idei téma a növekedés új területeinek kialakítása mint a többpólusú világ sarokköve.

A tervezett események között szerepelnek a kis- és középvállalkozások, a kreatív iparágak találkozói, a SPIEF ifjúsági napja, valamint a Kábítószer-biztonsági, a SPIEF Akadémia és a SPIEF Junior Fórumok.

Elolvasom a cikket