Gazdát cserélt a börtönmalac

Különleges ajándékkal lepte meg a a Fővárosi Állat és Növénykertet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP). Mint utóbbi közölte, a szervezet az őshonos állatfajták megmentése miatt fogott össze a fővárosi intézménnyel. E cél eléréséhez a BvOP Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-je nemrégiben egy saját tenyésztésű, vemhes szőke mangalicát ajándékozott az állatkertnek.

A bejelentéskor elhangzott, a BvOP Állampusztán több száz elítéltet foglalkoztat, és tízezer hektárnyi földön gazdálkodik. Gabonát, olajos valamint biomódon nevelt növényeket állítanak elő, de akad ott ősmagyar Nóniusz ló és több száz mangalica, valamint több ezer baromfi és juh is. Az állatokat a gazdaság saját termelésű takarmánnyal látja el.

A több mint ezer tonna baromfihús feldolgozására képes, európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű vágóhíd ellátja a börtönöket előhűtött és mélyhűtött hússal, a kft. solti tésztagyára pedig óránként háromszáz kilogramm száraz tésztával bővíti a belső ellátást.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a törvényileg védett, világhírű sertésfajta bemutatásakor elmondta, hogy az a 18. század végén jöhetett létre, kialakulásában főleg délszláv rokonai játszhattak fontos szerepet. Eleink igen nagy hasznát vették, hiszen a régi időkben sokkal zsírosabban étkeztek, ráadásul a hús tartósításának is az volt az egyik lehetséges módja, ha zsírban tették el. Még a mangalica gyaluforgácsra emlékeztető, göndör szőrét is hasznosították: bő száz évvel ezelőtt az építkezéseken azt keverték a cementhabarcsba, hogy a betonban ne keletkezzenek repedések.

Elolvasom a cikket