Mit érez a tehén a stresszt gyógyító, tehénölelő terápia közben?

A különböző állatterápiákat ma már a legkülönfélébb fizikai és mentális zavarok kezelésére alkalmazzák. A témával kapcsolatos kutatások azonban eddig csupán arra terjedtek ki, hogyan érzik magukat a kezeltek, illetve mennyire hatékony a terápia. Most azonban a New York-i Egyetemen azt vizsgálták, hogy érzi magát terápia közben az állat – írja a Qubit. Mit érez például a tehén egy tehénölelő terápia során?

„A szarvasmarha-asszisztált terápia nem csak az emberek javát szolgálja” – fogalmazta meg Katherine Compitus klinikai szakpszichológus, aki kollégájával, Sonya Bierbowerrel közösen dolgozta ki azt a, Human–Animal Interaction Scale (HAIS) elnevezésű skálát, amellyel az tudják mérni, mennyire elégedett az állat a terápia során.

Az elmúlt néhány évben Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyre több tanyán és szarvasmarha-tenyészetben hirdetnek meg tehénölelő terápiát az állattartók. A tanya- és tehénlátogatások során a természettől elszakadt, frusztrált, a stressz által meggyötört, városi emberek a kérődzők társaságában rá tudnak találni a lelki egyensúlyra, a békére, a testi-lelki harmóniára.

Elolvasom a cikket