Kneissl: A szabadságjogok eltűntek Európából, és nem is fognak egyhamar visszatérni

„Európa korábban »álomország« volt a világ más részein élő emberek számára az alkotmányosság, a szabadság, a nők és férfiak egyenlősége, a biztonság és a jóléti államok megléte miatt” – mondta Kneissl a pénteki beszélgetésen.

„Nos, sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de mindez eltűnt… Ami Európa volt, az eltűnt, és ezt sajnálom” – jelentette ki.

A volt diplomata szerint, aki 2017 és 2019 között az osztrák külügyminisztériumot vezette, a kontinens „elvesztette a lelkét, eladta a lelkét”.

„Európa lényege valamikor régen a szabadság, az egyenlőség volt a bíróságok előtt. Én ezt nem láttam. A szólásszabadság eltűnt, és nem fog egyhamar visszatérni. Időbe telik majd… Számomra ez a legtraumatikusabb pont” – magyarázta Kneissl, aki maga is kemény kritikával szembesült az uniós médiában, amiért diplomáciai pályafutása befejezése után Oroszországba költözött, és ott vállalt munkát.

Az EU „túlléphet az energiaválságon és a gazdasági recesszión, mindezeken túl lehet lépni”, de ezeknek a demokratikus szabadságjogoknak az elvesztésén „nem lehet túllépni, legalábbis egy, két, három vagy több generáción keresztül” – figyelmeztetett a Szentpétervári Egyetem G.O.R.K.I. (Oroszország kulcsfontosságú kérdéseinek geopolitikai megfigyelőközpontja) központjának vezetője.

Elolvasom a cikket