A bélrák „gyógyítható” immunerősítő gyógyszerrel, amely műtét helyett „elolvasztja a daganatokat”

Egy kísérletben mindenki, aki a pembrolizumab nevű immunterápiát kapta, rákmentes volt a kezelés után, és tízből hatnak nem volt szüksége műtétre sem.

A műtét a szokásos kezelés, amelyet követően kemoterápia követ a daganatok elpusztítására.

A műtét előtti gyógyszeres kezelés elegendő volt ahhoz, hogy a vizsgálatban részt vevő betegek több mint felét meggyógyítsa, a többieknél pedig csökkentette a kiújulás kockázatát.

A vizsgálatot vezető dr. Kai-Keen Shiu, a University College London munkatársa elmondta: „Eredményeink azt mutatják, hogy ez egy biztonságos és rendkívül hatékony kezelés, amely növeli a betegség korai stádiumban történő gyógyításának esélyét.”

A genetikai mutációk miatt nehéz kiirtani, ezért az orvosok megpróbáltak 32 beteget pembrolizumabbal kezelni kilenc hétig a műtét előtt, hogy javítsák az esélyeiket.

Ez egy olyan infúzió, amely blokkolja a rák azon képességét, hogy kikapcsolja az immunrendszert.

Ez azt jelenti, hogy a beteg saját fehérvérsejtjei felszabadulhatnak, hogy természetes módon felvegyék a harcot a daganattal.

Ha a műtét előtt „kiolvasztja” a daganatot, általában megháromszorozza a túlélési esélyeket.

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság konferenciáján bemutatott tanulmányban részt vevők 59 százaléka már a műtét időpontja előtt rákmentes volt.

A fennmaradó 41 százalék mindkét kezelés után remisszióba került.

Dr. Shiu hozzátette: „Ha a műtét előtt »elolvasztjuk« a rákot, általában megháromszorozzuk a túlélési esélyeket. Jelenleg a műtét utáni három év visszaesés nélküli túlélés esélye körülbelül 75 százalék, de reméljük, hogy ezzel a kezeléssel közelebb jutunk a kilencven-száz százalékhoz.”

Mark Saunders professzor, a manchesteri The Christie Rákkórház munkatársa elmondta: „Ez egy nagyon izgalmas új kezelés a betegek azon 10–15 százaléka számára, akik megfelelő genetikai adottságokkal rendelkeznek. A műtétet megelőző immunterápia ezeknek a betegeknek a számára nagy változást hozhat.

Elolvasom a cikket