A tudósok felfedték, melyik fűszer fiatalítja az agyat

A kurkumin egy olyan anyag és élelmiszer-adalékanyag, amely a kurkumagyökér egyik alkotóeleme. Ez az anyag számos tulajdonsággal rendelkezik, többek között gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antioxidáns és neuroprotektív. A tudósok egereken végeztek kísérletet: kurkumin-nanorészecskékkel telített kapszulákat adtak a rágcsálóknak.

Megállapították, hogy a nanorészecskék átmérője egy és száz nanométer között van, és gyorsabban felszívódnak a szervezetben, mint a hagyományos élelmiszer-adalékanyagok. A vizsgálat eredményei szerint a kurkumin csökkentette a gyulladást, aktiválta a neurogenezist, és megakadályozta a rosszul összecsomósodott fehérjék felhalmozódását az Alzheimer-kóros rágcsálók agyában. Ezenkívül a tejsavóalbuminnal és halolajjal együtt alkalmazva ez az anyag megakadályozza a Parkinson-kórban a neuronális diszfunkciót, és csökkenti az oxidációs folyamatot.

Az olasz tudósok szerint a kurkumin számos olyan jelátviteli útvonalat képes modulálni, amelyek összefüggésbe hozhatók a neurodegeneratív betegségek kialakulásával. A szakemberek azt remélik, hogy ezt az élelmiszer-adalékanyagot felhasználva új gyógyszereket hozhatnak létre e betegségek kezelésére az emberekben.

Elolvasom a cikket