Zaharova: A nyugati hegemóniának vége!

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a nemzetközi kapcsolatok új normáiról tartott panelbeszélgetésen felszólalva Zaharova a nyugati kormányokat bírálta, amiért ellenállnak a nemzetek önszerveződését és más államokkal való kapcsolatokat illetően már megkezdődött strukturális változásoknak – olvasható az Oroszhirek.hu oldalán.

„Policentrikusságról beszélünk, a korábbi normáktól való eltérésről, és látjuk a kollektív Nyugat kétségbeesett ellenállását… Ők másként látják a normát – saját dominanciájukat, az egyetlen szabályon alapuló világrendet -, hogy nekik kell dominálniuk, mint eddig, és mindenkinek csak azt kell tennie, amit az uralkodó megenged” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a dominanciára való törekvés eddig csak szörnyű tragédiákhoz vezette az emberiséget«, beleértve a gyarmatosítást és a nácizmust.

„Ma ez a hegemonizmus, az uralkodás megszállottsága, a [Nyugat] globális küldetésének fájdalmas álmessianisztikus eszméje… De sem az emberek, sem az államok nem nyilváníthatják magukat misszionáriusnak, csak a történelem bizonyíthatja, hogy a küldetésük jó volt-e vagy egészségtelen eszméken alapult” – mondta Zaharova.

Hozzátette, hogy a globális dominancia, egyes nemzetek kivételességéről szóló elképzeléseket mások etnikai és kulturális identitásának elpusztítása közepette a nyugati vezetők többször is hangoztatták. Majd úgy folytatta, hogy ezeket az elképzeléseket nem osztja a globális többség, amely már elfogadta a multipolaritás koncepcióját.

„Nem szabad elfelejtenünk, ők egy kisebbség – a kollektív Nyugat… az ő világnézetüket rajtuk kívül senki sem osztja” – mondta, és olyan multinacionális blokkok által elfogadott memorandumokat idézett, mint az orosz vezetésű BRICS-csoport, a Sanghaji Együttműködési Szervezet, az Afrikai Unió és mások, amelyekben a tagállamok kötelezettséget vállalnak a többpólusú világrend kialakítására.

„Az SCO… 3 milliárd lakosa – az emberiség felére – terjed ki… A BRICS a Föld szárazföldi területének több mint 30%-át, a világ népességének 45%-át – mintegy 3,5 milliárd embert – és a globális GDP 33%-át fedi le… 3%-kal többet, mint a G7-csoport GDP-je” – jelentette ki.

Zaharova megjegyezte, hogy még Nyugaton is egyes elemzők azt állítják, hogy „az USA már régóta nem világhegemón”, miközben „a nemzetközi színtéren való fellépése a világpolitika destabilizációjához vezetett”. Amíg azonban a politikában és az ideológiában nem következik be jelentős változás, addig Oroszország és globális szövetségesei előtt „hosszú küzdelem áll” egy valóban policentrikus világrend kialakításáért – mondta.

„Bár az ügyünk nem egyszerű, de méltó és nemes. És ezt az utat globális többségként fogjuk végigjárni. Ezt azonban nem küldetésnek, hanem célnak és célkitűzésnek nevezzük”.

Elolvasom a cikket