Meglepő, hogy melyik termék egészségtelenebb, mint a kolbász

Ezek közé tartoznak az ízesített joghurtok eper, cseresznye és más gyümölcsök hozzáadásával, amelyeket gyakran egészséges ételként pozicionálnak – írja a Sports.kz.

Valójában az ilyen joghurtok háromszor annyi cukrot tartalmaznak, mint a hagyományos joghurtok – írja a Pronews.gr. A szakértők azt javasolják, hogy a szív- és érrendszeri betegségek és más betegségek megelőzése érdekében a friss gyümölcsök, bogyós gyümölcsök és diófélék hozzáadásával készült natúr joghurtokat fogyasszuk.

A következő a listán a magas kalóriatartalmú bolti ketchup és a majonéz, amelyek több káros összetevőt is tartalmazhatnak. Többek között transzzsírokat, rejtett cukrot, sót, tartósítószereket és egyéb adalékanyagokat, amelyek túlzott fogyasztásuk esetén károsak lehetnek az egészségre.

„A ketchup például negyedannyi cukrot tartalmaz – evőkanalanként 4 grammot” – figyelmeztetnek a szakértők.

Figyelni kell a kész salátaöntetek összetételére is. Ezek tartalmazhatnak káros zsírokat és cukrot. Egyes öntetek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket még kimondani is nehéz, mondják a szakértők. Biztonságosabb, ha növényi olajat, például olívaolajat használunk.

A kolbászok és a feldolgozott húsok szintén egészségtelen élelmiszereknek számítanak, mivel rendszeres fogyasztásuk bél- és gyomor-egészségügyi kockázatokkal jár. A megkérdőjelezhető adalékanyagokat tartalmazó joghurtokkal ellentétben a kolbászokat nem egészséges termékként pozicionálják, és a fogyasztók általában tisztában vannak a velük kapcsolatos kockázatokkal.

Igor Sztrokov táplálkozási orvos külön a MedicForumnak elmondta, hogy miért kerülhetnek be néha még káros termékek is az étrendbe.

„A táplálkozás 80/20 elve, az étrend és az egészséges életmód olyan megközelítése, amely a szigorú korlátozásokat a rugalmassággal és a mértékletességgel ötvözi. Az elv alapgondolata az, hogy az ember az idő 80 százalékában egészséges és kiegyensúlyozott étrendet követ, a fennmaradó 20 százalékban pedig megenged magának kis eltéréseket a szigorú szabályoktól” – mondja Sztrokov.

Elolvasom a cikket