Bulgáriában a jobboldali pártszövetség nyerte el a legtöbb EP-mandátumot

MH/MTI
2024. június 10. hétfő. 14:52

A Bojko Boriszov volt miniszterelnök vezette pártszövetség a felmérések szerint a voksok 24,5 százalékával öt helyet szerezhetett az európai uniós törvényhozásban.

A győztes pártszövetséggel a balkáni országot márciusig koalícióban kormányzó liberális-konzervatív Változást – Demokratikus Bulgária tömörülés (PP-DB), a bulgáriai török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPS), valamint az oroszbarát és EU-szkeptikus Újjászületés párt egyenként három-három EP-mandátumot szerezhet.

Az egykori kommunista párt utóda, a Bolgár Szocialista Párt (BSP) két mandátummal számolhat a Bulgáriának járó 17 európai parlamenti képviselői helyből, Szlavi Trifonov volt énekes Van Ilyen Nép (ITN) nevű populista pártja pedig eggyel.

A vasárnapi európai parlamenti választással egyidejűleg előre hozott parlamenti választások kezdődtek Bulgáriában, amelyet a felmérések szerint szintén a GERB-SZDSZ pártszövetség nyerhet meg.

Az Európai Unió legszegényebb országában egymást váltják a kormányok a 2020-as korrupcióellenes tüntetéssorozat óta, a mostani előrejelzések szerint ezúttal sem sikerült egyik pártnak sem többséget szereznie a törvényhozásban, így koalíciós tárgyalások kezdődhetnek.

Elolvasom a cikket