Mindenekelőtt jó, ha tudjuk, hogy kétféle dátumjelölést kell megkülönböztetnünk.
A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk elfogyaszthatóságát jelöli, ezek esetében a dátum elmúlásával nem szabad kockáztatnunk, inkább szabaduljunk meg az adott élelmiszertől.
A másik a minőségmegőrzési idő, ami a tartós élelmiszereken jelzi azt az időpontot, mely után a termék veszíthet minőségéből, de nem biztos, hogy már nem fogyasztható – írja a Nébih lejárat útmutatójában.
Honnan lehet tudni, hogy megromlott a tej?
A friss tej sima, híg, fehér és semleges illatú. A romlott tej ezzel szemben besűrűsödhet, lehet csomós, darabos, sőt akár sárgás színű is. A baktériumok túlszaporodásának következtében jellegzetesen savanyúvá válik mind a szaga, mind az íze, így már egy korty alapján is könnyű megállapítani, ha nem fogyasztható az ital. Ez az egy korty szerencsére még semmilyen negatív hatással nincs a szervezetre, leszámítva a rossz íz okozta kellemetlenséget.
Ha azonban nem észleljük időben a romlottságát, és nagy mennyiségben fogyasztunk a tejből, elsősorban emésztőrendszeri panaszokat tapasztalunk majd, úgymint:
- hasi fájdalom;
- hányinger és hányás, valamint
- hasmenés.
A tünetek 12–24 órán belül enyhülnek, majd teljesen megszűnnek, a regenerálódás alatt fontos, hogy sok folyadékkal és pihenéssel segítsük a szervezetünket. Amennyiben súlyosabb reakció lép fel, vagy nem múlik a rosszullét, kérjük orvos segítségét.
Mi legyen a lejárt tejjel, ha nem szeretnénk meginni?
Az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében célszerű átgondolni, mit tudunk kezdeni a szavatossági időt túllépő tejtermékkel, mielőtt a lefolyóba öntenénk azt. Ugyanis ha a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési idő már elmúlt, de a tej nem mutatja a romlás egyértelmű jeleit (savanyú szag és íz, csomós, darabos, sűrű textúra), akkor sütéshez-főzéshez még minden kétséget kizáróan felhasználható.