A tetoválás megnövekedett rákkockázattal jár

A tetoválótintában lévő veszélyes vegyi anyagok az elmúlt tíz évben figyelmet kaptak Európában. Ezzel párhuzamosan a kutatások kimutatták, hogy a bőrbe fecskendezett tinta nem marad ott.

A szervezet a tetoválótintát idegen anyagként érzékeli, amelyet el kell távolítani, és a tetoválás olyan immunválaszt vált ki, amelynek eredményeképpen a tinta részecskék nagy része a nyirokcsomókba kerül. A kirakós utolsó darabja azonban eddig hiányzott: hogyan hat a nyirokrendszerben lerakódott tetoválótinta az emberek egészségére?

A svédországi Lund Egyetemen egy nagyszabású tanulmányt végeztek, hogy megválaszolják, vajon a tetoválás növeli-e a rosszindulatú limfóma kockázatát, a rák egy ritka formáját, amely a fehérvérsejteket (limfocitákat) érinti. A tanulmányt nemrégiben publikálták az eClinicalMedicine című folyóiratban.

Svédország a világ egyik legtetováltabb országa, ahol minden ötödik lakosból több mint egy tetovált. Az országban nagy hagyománya van a lakossági nyilvántartások vezetésének is, a Nemzeti Rákregiszter például mindenkit tartalmaz, akinél rákot diagnosztizáltak.

A mi vizsgálatunkban mindenki szerepelt Svédországban, akinél 2007 és 2017 között 20 és 60 éves kor között limfómát diagnosztizáltak. Minden egyes limfómás személyhez három véletlenszerűen kiválasztott, azonos nemű és korú, de limfómával nem rendelkező személyt (az összehasonlításhoz használt „kontrollok”) azonosítottak.

A résztvevők egy kérdőívre válaszoltak több életmódbeli tényezőre vonatkozóan, a tetováltakat pedig a tetoválás méretéről, az első tetováláskor betöltött életkorukról és a tetoválás színéről kérdezték. A vizsgálatban 5591 ember vett részt (1398 eset és 4193 kontroll).

Azt találtuk, hogy a tetovált embereknél 21%-kal magasabb volt a limfóma kockázata, mint a tetoválás nélkülieknél.

A méret nem számít

Úgy tűnt, hogy a tetoválások mérete nem számít. Ami számított, az az idő volt – hogy a résztvevőknek mennyi ideje volt meg a tetoválásuk. A kockázat magasabbnak tűnt az új (két éven belül kapott) és a régebbi (több mint tíz éve kapott) tetoválások esetében.

Egyértelműen szükség van arra, hogy mélyebbre ássuk magunkat a tetoválás egészségügyi következményeinek megértésében. Jelenleg kollégáimmal párhuzamos tanulmányokat végzünk a bőrrák két típusáról, és hamarosan új kutatásba kezdünk, hogy kiderítsük, megnő-e az immunrendszerrel kapcsolatos betegségek, például a pajzsmirigybetegségek és a szarkoidózis kockázata – mondta Christel Nielsen, docens, foglalkozás- és környezetgyógyászat, Lund Egyetemen.

Elolvasom a cikket