A Mirrornak nyilatkozó Jenny Wise táplálkozási szakértő szerint a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen az egészséges szív megőrzéséhez. Nem titok, hogy az elfogyasztott ételek hatással vannak az általános egészségi állapotunkra, de komoly hatással lehetnek a vérnyomásunkra és a koleszterinszintünkre is.
„Ha ezeket a szívbarát ételeket beépíti a napi étkezéseibe, nemcsak az általános egészségét és jólétét javíthatja, hanem a szíve egészségét is támogathatja” – mondta a táplálkozási szakértő.
Milyen élelmiszercsoportokat érdemes enni az egészség érdekében?
Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek, például a spenót, a kelkáposzta, a káposzta és a brokkoli hozzájárulhatnak a szív egészségéhez. Ha növeli a bevitelét azzal, hogy többet tesz a mindennapi receptjeibe, az nemcsak a szíve támogatására, hanem a közérzete javítására is jótékony hatással van.
„A spenót hozzáadása az étrendünkhöz remek módja annak, hogy növeljük a C-vitamin-, kalcium- és vasszintünket, mivel ez a zöld levél az egyik legkönnyebb és legtápanyagdúsabb zöldség” – mondja Jenny.
A spenót emellett magas K-vitamin-tartalmú, ami létfontosságú az általános egészség és a jó közérzet fenntartásához. Emellett alacsony a kalóriatartalma és tele van rosttal.
A szakértő azt ajánlja, hogy a zöld leveles zöldségeket turmixokhoz, szószokhoz, pácokhoz és levesekhez adjuk, hogy növeljük a napi bevitelünket.
Egészséges zsírok
Egészséges zsírokat találhatunk a lazacban, az avokádóban, az olívaolajban és a dióban, amelyek gazdagok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban, amelyek mértékkel fogyasztva fontosak a szív egészségének megőrzésében.
Az egészséges zsírok beillesztése az étrendbe egyszerű és finom lehet. Jenny azt ajánlja, hogy grillezzünk vagy süssünk lazacot, és adjuk hozzá egy nyári salátához kockára vágott avokádóval, egy kevés olívaolajjal és apróra vágott dióval, valamint sok leveles zölddel.
Teljes kiőrlésű gabonából készült termékek és zab
A szív egészségének fokozása érdekében Jenny a teljes kiőrlésű kenyér, tésztafélék és barna rizs fogyasztását ajánlja.
Ezek az egyszerű helyettesítések segítenek abban, hogy a receptek ízletesek maradjanak, és támogassák a szív egészségét.
Fehérjében gazdag élelmiszerek
Az olyan élelmiszerek, mint a sovány hús, a hal és a tojás nagyszerű fehérjeforrások, és ha egy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk őket, segíthetnek az általános jó közérzet és a szív egészségének előmozdításában.
Kezdje azzal, hogy a sovány húsokat, például csirkét vagy pulykát grillezve, sütve, tápanyagokban gazdag zöldségekkel együtt adja az ételeihez.
Építse be a halat az étrendjébe hetente néhányszor és próbáljon meg olyan halakat fogyasztani, mint a pisztráng és a makréla, amelyek gazdagok a szívbarát omega-3 zsírsavakban.