Nyomást kell gyakorolni Izraelre a határátkelők kérdésében

MH/MTI
2024. június 11. kedd. 20:48

Továbbra is nagy a nyomás a Biztonsági Tanácson és a nemzetközi közösség összes tagján, hogy elérje Izraelnél a Gázai övezetbe vezető összes szárazföldi határátkelő megnyitását, és hogy beengedjék az övezetbe a külföldi országok által összeadott összes segélyt és orvosi felszerelést – fejtette ki Abbász a konferencián.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szintén arra szólította fel az országokat: kényszerítsék rá Izraelt, hogy állítsa le az éheztetés fegyverként való alkalmazását a palesztin lakossággal szemben, és távolítsa el az akadályokat az övezet segélyezése elől.

II. Abdalláh jordániai király rámutatott: a humanitárius segítségnyújtás a Gázai övezetben nem várhatja meg a reménybeli tűzszünetet, és nem függhet a politikától.

António Guterres ENSZ-főtitkár pedig felszólította a gázai konfliktusban részt vevő feleket, hogy ragadják meg a lehetőséget, és fogadják el a Joe Biden amerikai elnök által ismertetett tűzszüneti és túszcserejavaslatot.

A gázai állapotokat „siralmasnak” nevezte, mondván, hogy 2017-es főtitkári kinevezése óta a mostani időszakot megelőzően nem volt ilyen súlyos vérontás és öldöklés.

Martin Griffiths, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának vezetője (OCHA) közölte: az ENSZ becslései szerint 2,5 milliárd dollárra (910 milliárd forintra) volna szükség a Gázai övezetben élők segélyezéséhez április és december vége között.

Elolvasom a cikket