Hétfőn lezárják az ukrán határátkelőket a tiltakozó lengyel fuvarozók

A november 6-án, helyi idő szerint 12:00 órára tervezett tiltakozás során a Reuters által látott tiltakozási bejelentés szerint várhatóan megállítják a Dorohusk, Hrebenne-Rawa Ruska és Korczowa határátkelőhelyeken áthaladó teherautókat, és óránként csak egyet engednek át.

A lengyel tüntetők azonban állítólag azt tervezik, hogy átengedik az ukrán hadsereg felszerelését és az állatokat szállító járműveket.

Követeléseik között szerepel az Ukrajnában bejegyzett teherautók Lengyelországba történő belépésére vonatkozó korábbi korlátozások visszaállítása, valamint az EU-n kívüli tőkével rendelkező szállítmányozó cégek kitiltását.

A felháborodás a lengyel gazdák hasonló tiltakozásához hasonlít az év elején az olcsó és silány minőségű ukrán gabona beáramlása miatt, amely lenyomta a helyi termények árát. A lengyelországi vállalkozások széles köre a jelentések szerint mélyen aggódik amiatt a teher miatt, amelyet az országnak Ukrajna támogatása miatt kell viselnie.

Az utak lezárása csak egy lehetőség a kamionosok számára, hogy megakadályozzák az ukrán versenytársak határátlépését a kijevi infrastrukturális miniszterhelyettes, Szerhij Derkacs szerint, aki szerint a határon áthaladó teherautók 85 százalékát Ukrajna teherautói teszik ki.

Az ukrán infrastrukturális minisztérium becslése szerint havonta átlagosan 40-50 ezer teherautó lépi át a Lengyelországgal közös határt a nyolc meglévő átkelőn keresztül, ami kétszer annyi, mint a katonai konfliktus előtt volt.

Elolvasom a cikket