Valóban rákot okoznak a cukros italok?

A Grossman School of Medicine amerikai tudósai tanulmányt végeztek a cukros italok onkológiai elváltozásokra gyakorolt hatásáról. Munkájuk során azt is megállapították, hogy az üdítők magas cukortartalma roncsolhatja az ínyt és a fogakat. Az adatokat a Scientific Reports című szaklapban tették közzé, írta a Vm.ru.

A vizsgálatban több mint hetvenezer önkéntes vett részt. A tudósok statisztikai adatokat gyűjtöttek tőlük az édes italok fogyasztásának mennyiségéről. Ebbe a kategóriába tartoztak a hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslevek, üdítők, limonádék, a tea és a kávé is.

Az adatokat elemezve a tudósok nem állapítottak meg egyértelmű összefüggést az ilyen italoktól származó rákos megbetegedésekkel. Kiderült azonban, hogy túlzott fogyasztásuk a szájhigiénia romlásával jár, következtetnek a szakemberek.

Az összetételében magas savkoncentrációjú italok hátrányosan befolyásolhatják a fogzománc egészségét. A negatív következmények elkerülése érdekében ajánlatosabb szívószálon keresztül inni őket – mondta Elena Shestakova fogorvos.

Elolvasom a cikket