A Coloradói Egyetem Rákközpontját képviselő kutatók megállapították, hogy az antioxidáns anyag, a resveratrol, amelynek forrása a szőlő héja és a vörösbor, megelőzheti a rákot – számol be a Medikforum.ru-ra hivatkozva a Sports.kz.
A tanulmányon dolgozó egyik tudós, Robert Sclafani elmondta, hogy a resveratrol a szervezetben a leginkább károsodott sejteket célozza meg és pusztítja el, amelyek nagy valószínűséggel rákot okoznak.
„Így a borfogyasztás csökkenti a rákos megbetegedés lehetőségének mértékét” – jegyezte meg Sclafani.
A tudósok elemezték a szőlőmagkivonat hatását a vastagbélrák különböző stádiumaiban lévő daganatos szövetminták sejtjeire. Kiderült, hogy a resveratrol legjelentősebb hatása a rák előrehaladott stádiumában lévő rákos sejtekre volt. Így a szőlőmagkivonat fele koncentrációja elegendő volt ahhoz, hogy a rák negyedik stádiumában lévő sejtek 50 százalékának aktivitását leállítsa.
A tudósok szerint a vörösboron és a szőlő héján kívül a rezveratrol megtalálható az áfonyában, a málnában és a földimogyoróban is.