Csökkentheti a cukorbetegség, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát

Ha nyár, akkor dinnye. Nagyon sokan szeretik ezt a szezonális gyümölcsöt. A piacokon és a zöldségeseknél már találhatunk hazai dinnyét, ami nemcsak finom, de az egészségünkre is nagyon jó hatással van.

Kevesen tudják, de még a görögdinnye magjainak is vannak előnyei: magnéziumot, vasat, egészséges zsírokat és cinket tartalmaz.

Egy adag kockára vágott görögdinnye mindössze 46 kalóriát, 0 g zsírt, 1 mg nátriumot, 9 g cukrot, 10 mg kalciumot, 12 mg C-vitamint, 15 mg magnéziumot és 139 g vizet tartalmaz.

Emellett 170 milligramm káliumot is tartalmaz, amely támogatja az ideg- és izomműködést, valamint a szervezet folyadékegyensúlyát. A C-vitamin mellett pedig még A-vitamin is van benne.

A görögdinnyében található betegségellenes antioxidánsok segíthetnek megvédeni az olyan betegségektől, mint a rák vagy a cukorbetegség. A likopin adja a görögdinnye piros színét.

A görögdinnyemagok – szárítva vagy nyersen – magnéziumban és folsavban gazdagok, amelyek segítenek a szervezetnek jól működni és elkerülni a betegségeket. A magok olyan típusú zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek csökkentik a rossz koleszterinszintet a vérben, és segítenek elkerülni a szívrohamot és a stroke-ot.

A görögdinnye 92 százaléka víz. Remek választás lehet, ha figyel a súlyára vagy éppen diétázik. Kevés kalóriát tartalmaz, és hosszabb ideig teltségérzetet biztosíthat.

Egy 2019-es, 33 túlsúlyosnak vagy elhízottnak minősülő emberrel végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik négy héten keresztül naponta görögdinnyét ettek alacsony zsírtartalmú sütemények helyett, kisebb éhségérzetről és kevesebb evési vágyról számoltak be. A görögdinnye fogyasztása alacsonyabb testtömeggel, testtömegindexszel (BMI) és derék-csípő aránnyal, valamint alacsonyabb vérnyomással járt együtt.

Rendszeres fogyasztása elősegíti a jó egészséget, és csökkentheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák. Ez valószínűleg részben antioxidánsainak köszönhető, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a stressztől, és megelőzik vagy lassítják a sejtkárosodást.

Segítségünkre lehet a vérnyomás, a koleszterinszint és a betegségekhez vezető gyulladások elleni küzdelemben.

A görögdinnye tápanyagai különösen hasznos célt szolgálnak, ha a szeméről van szó. Az antioxidánsok segíthetnek megelőzni vagy késleltetni a szürkehályog kialakulását. Még az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát is csökkenthetik, ami vakságot okozhat. A benne található A-vitamin a szaruhártya egészségét is támogatja. És ehhez nem is kell sok: Már egy közepes szelet görögdinnye is tartalmazza a naponta szükséges A-vitamin 11 százalékiát.

A görögdinnye bőséges adag C-vitaminja (aszkorbinsav) támogatja az immunrendszert, amely harcol a baktériumok és fertőzések ellen. Emellett segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát is.

Segítenek a szervezetnek regenerálódni edzés után.

A görögdinnyében található C-vitamin segít a szervezetnek kollagént termelni, ami támogatja az immunrendszert, a sejtjei egészségét és a sérülésekből való gyógyulási képességet. A kollagén erőt és rugalmasságot ad a bőrnek, és segít az elhalt hámsejtek pótlásában.

A gyümölcsben található béta-karotin által termelt A-vitamin segít a bőrsejtek javításában, megelőzve a bőrszárazságot és a hámlást. B6-vitaminja segíthet megelőzni a pattanásokat.

A görögdinnyében található növényi vegyületek a bélrendszerben lévő jó baktériumokat táplálják.

Remek alternatívát nyújt, ha a vércukorszintjét próbálja egyenletesen tartani, vagy csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. Kevés szénhidrátot tartalmaz, és alacsony a glikémiás terhelése. Ez azt jelenti, hogy a görögdinnye a véráramba kerülve kevesebb glükózt termel, mint más ételek, így nagy vércukorszint-emelkedés nélkül fogyaszthat egy szeletet.

Érdemes minden lehetőséget kihasználni, hiszen dinnyét nem ehetünk egész évben. Már ráadásul nem is kell külföldit ennünk, hiszen megjelent a magyar dinnye is a piacon.

Elolvasom a cikket