Ausztria újabb tízmillió eurót biztosít az ukránok megsegítésére

„A háború harmadik évében az ukrán népnek továbbra is szüksége van a támogatásunkra, és mi újabb tízmillió euró humanitárius segélyt nyújtunk nekik” – mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.

Megjegyzik, hogy a segélyt az osztrák külügyminisztérium Külföldi Sürgősségi Alapjából (AKF) folyósítják. Mintegy hatmillió eurót az osztrák „Szükségben lévő szomszéd” kezdeményezés kap, amely sürgősségi segítséget nyújt a rászorulóknak, többek között ivóvízzel, élelmiszerrel és ideiglenes szállással.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egyenként kétmillió eurót kap. Az új csomaggal Ausztria több mint 250 millió euróra növeli az ukrán népnek nyújtott állami támogatást.

„Putyin brutális, a nemzetközi jogot sértő agressziós háborúja az ukrán lakosság demoralizálására, Ukrajna és létfontosságú infrastruktúrájának tönkretételére, valamint az európai nemzetek közösségének megosztására irányul. Ezt nem fogjuk eltűrni. Ausztria a támadás kezdete óta támogatja az ukránokat – 250 millió euróval Ausztria már eddig is segített enyhíteni a szenvedést az országban, támogatta a szomszédos országokban védelmet keresőket és lehetővé tette az újjáépítési munkálatokat” – mondta Werner Kogler osztrák alkancellár.

Elolvasom a cikket