A skót kapitány hisz csapata feltámadásában

A svájciak magyarok elleni 3–1-es sikerük és a szombaton nyújtott produkciójuk alapján egyértelmű esélyesei a skótok elleni találkozónak, különösen úgy, hogy a rivális kiütéses, 5–1-es vereséget szenvedett a németektől az Eb nyitómeccsén pénteken.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a skótok talpra állnak a súlyos vereség után, komoly feltámadásra számítunk tőlük – jelentette ki Giorgio Conini, a svájci szövetségi kapitány, Murat Yakin másodedzője. – Számukra ez nagyon fontos meccs lesz, miután nem úgy sikerült az első mérkőzésük, ahogy szerették volna. Tudjuk, hogy nem fognak ingyen adni nekünk semmit.”
Yakin a magyarok ellen több meglepő taktikai megoldást választott, ezek egyike, hogy csatárposzton Kwadwo Duah-nak szavazott bizalmat, aki góllal hálálta ezt meg. A szakvezető minden bizonnyal Skócia ellen is a kezdő sípszótól számít rá, ahogy a középpályás Michel Aebischerre is, aki szintén eredményes volt Szoboszlai Dominikék ellen.
A skótok – nyilatkozataik alapján – nem törtek össze a négygólos pénteki vereség után. Szövetségi kapitányuk, Steve Clarke pedig arról beszélt a svájciak elleni összecsapás előtt, hogy tisztában vannak vele, mi kell ahhoz, hogy egy komoly vereség után jó teljesítményt nyújtsanak.
„Amikor 5–1-re veszítesz, el kell fogadnod az összes kritikát. Az jó, hogy nekem van számos hasonló élményem, többször voltam már ilyen helyzetben, és mindig kiválóan tudtam az ilyen szituációkra reagálni, a játékosaim is így vannak ezzel” – fűzte hozzá.
Skócia számára a tét óriási, mivel egy újabb vereséggel a továbbjutás szempontjából szinte teljesen kilátástalan helyzetbe kerülne. Márpedig a válogatottnak az a célja, hogy – a korábbi 11 alkalommal ellentétben, amikor nagy tornán szerepelt – továbbjusson a kieséses szakaszba.

Ez csak a második találkozó lesz a két csapat között Eb-n, Skócia 1-0-ra nyert az 1996-os Európa-bajnokság csoportkörében, Ally McCoist góljának köszönhetően. Utolsó barátságos mérkőzésen 2006-ben svájciak 3-1-re győztek a Hampden Parkban.

A Skócia–Svájc találkozót szerdán 21 órától játsszák Kölnben. A Németország–Magyarország mérkőzés 18 órakor kezdődik Stuttgartban.

Az állás:
1. Németország 1 1 – – 5–1 3 pont
2. Svájc 1 1 – – 3–1 3
3. Magyarország 1 – – 1 1–3 0
4. Skócia 1 – – 1 1–5 0

Elolvasom a cikket