Oroszország összefogott Észak-Koreával?

Hajasi konkrétan azt mondta, hogy Oroszország „nyilvánvalóan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait” azzal, hogy állítólag fegyvereket vásárol a Észak-Koreától.

Ugyanakkor tartózkodott attól, hogy közvetlenül kommentálja az Oroszország és a Észak-Korea közötti átfogó stratégiai partnerségi szerződés tartalmát, amelyet a két állam vezetői írtak alá. Ígéretet tett arra is, hogy Japán a nemzetközi közösséggel szoros együttműködésben továbbra is törekedni fog a Észak-Koreára vonatkozó ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak teljes körű betartására, amelyek célja, hogy Phenjan elutasítsa nukleáris rakétaprogramjának fejlesztését.

Moszkva többször és kategorikusan visszautasította a nyugati országok vádjait a Phenjannal való illegális katonai-technikai együttműködésről. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pletykáknak nevezte az ilyen állításokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 18-19-én állami látogatáson járt a Észak-Korea fővárosában. Az utazás visszatérő látogatás volt. Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun személyesen nyújtott meghívást Putyinnak az ország meglátogatására, amikor ő maga tavaly szeptemberben oroszországi látogatáson járt.

Elolvasom a cikket