Egyre többen használják a mindennapokban a forró levegős sütőt. A normál sütőben az alufólia és a sütőpapír praktikus segítség, hiszen segít a készüléket tisztábban tartani. Kérdés, hogy ezek az air fryerben is bátran használhatóak-e?
Mivel a sütési folyamat során nem használunk zsiradékot, az air fryer kevésbé koszolódik, mint a sütő, tehát nem szükséges az alufólia. Ettől függetlenül a legtöbb légsütőbe bele lehet tenni, ha a használati útmutató nem tiltja.
Ha úgy döntünk, hogy bevetjük, több dolgot érdemes szem előtt tartani. Az egyik, hogy csak a rekeszben használjuk, a másik, hogy ne fedjük be az egész felületet, hiszen fontos, hogy a levegő továbbra is szabadon áramolhasson. Ráadásul, ha az alját teljesen beborítjuk, az ételek kevésbé lesznek ropogósak. Arra is oda kell figyelni, hogy soha ne kapcsoljuk be a légsütőt anélkül, hogy az alufóliára ne tennénk kellően „nehéz” ételeket – enélkül ugyanis a fólia a fűtőelem elé kerülhet és könnyen kigyulladhat.
A savakat kibocsátó élelmiszereket, mint például a paradicsomot, a citrusféléket vagy az ecetes ételeket azonban nem szabad alufóliával együtt az air fryerbe tenni. A fólia ugyanis reakcióba lép a savakkal, ezáltal furcsa ízt vagy akár égési sérüléseket is okozhatnak.
A sütőpapírral szintén ugyanez a helyzet: használható, de valójában felesleges. Ráadásul arra is figyelni kell, hogy véletlenül se keverjük össze a sütőpapírt a zsírpapírral, mert a rajta lévő bevonat megolvadhat, és komoly károkat okozhat. Létezik azonban egy speciális sütőpapír, kifejezetten az air freyerekhez, ezen ugyanis apró lyukak vannak a légáramlás biztosításához.
A lényeg tehát, hogy használhatunk alumíniumfóliát és sütőpapírt is a forró levegős sütőben, de ha igazán ropogós ételt szeretnénk, akkor inkább ne tegyünk bele semmit.