Daganatok, amelyeknek diagnosztizálása gyakran csak későn történik meg

Magyar Tibor
2024. június 22. szombat. 8:42

A köhögés, a légszomj, a ziháló, sípoló légzés, a rekedtség, a vérköpés, a nyelési nehézség, a láz, a hidegrázás vagy éppen a· gyakran visszatérő légúti megbetegedések akár a légcső daganatos elváltozására is utalhat.

A légcsőben és a főhörgőben kialakuló daganatok nagyon ritkák. Diagnosztizálásuk gyakran csak későn történik meg, mivel tüneteik csak előrehaladott betegség esetén jelentkeznek.

A légcsőben és a főhörgőkben jelentkező daganatok lehetnek jó- és rosszindulatúak is.

A korai diagnózis meghatározza a betegség kimenetelét, így amennyiben hosszú ideje nem múló, vagy éppen gyorsan kifejlődő, megmagyarázhatatlan légzőszervi tüneteket tapasztal, minél korábban kérje szakember segítségét.

A légcső hátsó területének rugalmassága, tágulékonysága miatt a légcsőszűkülettel járó tünetek csak későn jelentkeznek – ekkor a daganat a légcső átmérőjének már mintegy 60-70%-át foglalja el. Az ezt megelőző időszakban olyan, nem specifikus tünetek jelentkeznek, amelyek sok más légzőszervrendszeri betegséggel is járhatnak, így nehéz korán azonosítani a betegséget.

A légcső és a főhörgő daganatainak tünetei lehetnek a köhögés, a légszomj, a ziháló, sípoló légzés, a rekedtség, a vérköpés, a nyelési nehézség, a láz, a hidegrázás vagy éppen a· gyakran visszatérő légúti megbetegedések.

Amennyiben nem megmagyarázható légzőszervrendszeri tünetei vannak, melyek régóta nem múlnak el, vagy éppen nagyon gyorsan fejlődtek ki, forduljon a háziorvosához.

A rosszindulatú daganat pontos kiváltó oka nem ismert. Feltehetően genetikai-, környezeti- és életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszhatnak a kialakulásában. Az egyik típus, a laphámsejtes karcinóma kialakulását pedig egyértelműen kapcsolatba hozták a dohányzással.

A légcső daganatainak kifejlődését különböző génmutációk okozzák, melyek kialakulásában a környezeti tényezőknek és az életmódnak is szerepe lehet. A daganat kialakulásának esélyét csökkenteni lehet – többek között – a dohányzás és a stressz minimalizálásával, illetve egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres mozgás beiktatásával.

Elolvasom a cikket