A kis mennyiségű alkohol tényleg jót tesz a szívnek?

Bár a vörösbort viszonylag egészségesnek és a vérkeringést támogatónak tartják, hozzájárulhat a szívpanaszokhoz, és szívinfarktushoz vezethet. Az alkohol emellett üres kalóriákat is tartalmaz, amelyek súlygyarapodást okoznak, a túlsúly pedig jelentősen növeli a szívritmuszavar, a kardiomiopátia és más szívbetegségek kockázatát.

„A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy még a heti 14 egység elfogadható határérték alatti fogyasztás is növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, nem is beszélve arról, hogy jelentősen növeli a rák kockázatát” – magyarázta Dr. Rosiak kardiológus.

Egy egység alkoholnak 10 ml tiszta etanol (nyolc gramm) számít, amelyet a következők tartalmaznak: 250ml sör (kis üveg), 125ml bor (pohár), egy feles vodka.

Tanulmányok igazolják, hogy az alkohol jelentősen hozzájárul a szívbetegségekhez, mint például a tágult kardiomiopátia, a magas vérnyomás, a szupraventrikuláris aritmiák (beleértve a pitvarfibrillációt), az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség, a szívelégtelenség és a szívroham.

Mint a szakember hangsúlyozta, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegeknek minden formában kerülniük kell az alkoholt. Ennek egyik oka, hogy az alkohol és a szívgyógyszerek veszélyes kombinációt alkotnak. Rosiak szerint az alkoholt semmilyen gyógyszerrel nem szabad kombinálni, beleértve a fájdalomcsillapítókat és az antibiotikumokat is.

A legtöbb esetben az alkohol kölcsönhatásba lép ezekkel, ami nehezen kiszámítható következményekhez vezethet. Az alkohol további hátránya, hogy elősegíti a zsírszövet növekedését, amely a keringési rendszer egészségét tekintve kedvezőtlen.

Az alkohol nagyon kalóriadús, és gyakran fogyasztják egészségtelen rágcsálnivalókkal és italokkal együtt, amelyek sok „üres” kalóriát tartalmaznak. A szervezet először az alkoholt metabolizálja, ami átmenetileg csökkenti a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásának képességét, amely segíti a raktározást.

Ez a zsírszövet növekedéséhez vezet és aláássa az egészséges testsúly fenntartására irányuló erőfeszítéseket – állapította meg a kardiológus.

Elolvasom a cikket