A demencia is nagyobb veszélyt jelent, ha így születik a gyerek

Mint kiderült, nagyobb arányban alakulnak ki memóriazavarok, illetve demencia azoknál a nőknél, akik 2,5 kilónál kisebb csecsemőt hoznak világra. Ezzel ugyanakkor a kutatók nem azt állapították meg, hogy egy kis súlyú csecsemő születése memória- és gondolkodási problémákat okoz, inkább az a valószínű, hogy hasonló folyamatok válthatják ki a mentális zavarok egy részét, illetve a gyermekek kisebb súllyal születését – írja a Science Daily.

A tanulmányban 15 323 nőt vontak be, mindegyikük legalább egy gyermeknek életet adott. Közülük 1224 anyának, vagyis nyolc százalékuknak született legalább egy gyermeke 2,5 kilónál kisebb súllyal. Mindenki kitöltött egy kérdőívet, amelyben rákérdeztek a terhességi szövődményeikre, a szülés menetére, az újszülött súlyára, és több más információt is begyűjtöttek. Ezután el kellett végezniük egy sor tesztet is, amellyel a kognitív képességeiket mérték fel, a memóriájuktól a figyelmükig.

Átlagosan az alacsony súllyal szülő nők pontszáma 0,06-tal alacsonyabb volt a sebesség- és figyelemteszteknél, és 0,05-tel a tanulási és munkamemória teszteknél azokhoz képest, akik normális súlyú gyermeket hoztak világra. Minél kisebb súlyú gyermeket hozott világra egy nő, annál alacsonyabb pontszámokat ért el a teszten.

Elolvasom a cikket