Rejtélyes folyadékot találtak egy ősi sírban

Eddig rekordnak számított egy üveg bor a németországi Speyerből. Egy római kori sírban nyugodott, és 325 körülre datálták. A világ legrégebbi bora címet azonban nemrég egy másik jelölt nyerte el. Ez az Ibériai-félszigeten dolgozó régészek erőfeszítéseinek köszönhető.

A kutatók szerint egy borral töltött edényről és egy, a Római Birodalomhoz köthető férfi elhamvasztott holttestéről van szó. Hozzávetőleges datálása mintegy kétezer évre nyúlik vissza, így feltételezhető, hogy a korábbi rekordot legalább háromszáz évvel megdöntötte. Érdekesség, hogy a bor eredetileg fehér színű lehetett, de az évek múlásával és az ez idő alatt lezajlott kémiai reakciókkal nyerte el jelenlegi színét.

A leletek mögött ebben az esetben a Cordobai Egyetem képviselői állnak, akik már öt éve tudnak a leletről. A római korból származó temetkezés 2019-ben került elő az andalúziai Carmona városában. A régészeti leleteket részletező cikk a Journal of Archaeological Science: Reports című folyóiratban jelent meg.

A dél-spanyolországi sírban a régészek folyadékot találtak. Mint a gondos elemzés kimutatta, kétezer évvel ezelőtti fehérbor volt.

A sírt teljesen véletlenül fedezték fel, és a ház lakói készítették, akik éppen munkálatokat végeztek a telkükön. A sziklába vájt temetkezési hely nemcsak eredeti formájában maradt fenn, de ráadásul nem esett tolvajok áldozatául sem. Ez már azelőtt okot adott a régészek örömére, hogy munkához láttak volna. Amikor megismerték a sír tartalmát, az elégedettség még inkább nőtt.

Az expedíció résztvevői összesen nyolc üreget azonosítottak. Ezek közül hatban mészkőből, homokkőből, üvegből vagy ólomból készült urnákat találtak. Mindegyikben elhamvasztott csontok voltak, és két esetben még az elhunytak nevét is felismerték. Az urnák a Hispanae és a Senicio nevű embereké voltak. A dolgok különösen érdekes fordulatot vettek, amikor egy kétezer évvel ezelőtti parfümöt tartalmazó kristálypalackot tártak fel.

A meglepetéseknek ezzel még nem volt vége. Az egyik urnát felnyitva egy folyadék tűnt fel a régészek szeme előtt. Közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy ősi bor volt. Ezenkívül valaki egy aranygyűrűt helyezett bele, valamint valószínűleg annak az ágynak a darabjait, amelyen az elhunytat elhamvasztották. Ami a névadó italt illeti, összesen körülbelül öt liter volt belőle.

A kémiai elemzések alapján a tudósok bizalmat nyertek kezdeti feltételezésükben: valóban borral van dolguk. Ezt megerősítette a polifenolok kimutatása, amelyek a borra jellemző szerves kémiai vegyületek. Mint végül kiderült, fehérborról volt szó, mert a folyadékban nem mutatták ki a vörösborokra jellemző pigment bomlása során keletkező sziringinsavat.

Elolvasom a cikket