Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, így segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, és értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, amely erősíti a beleket, és segíti a bélmozgást.
A kovászos uborka jótékony hatásai
– tisztítja a gyomrot, csökkenti a súlyt,
– a benne található enzimek egészségessé teszik a gyomrot, megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák elszaporodását, és elősegítik az emésztést,
– súlycsökkenést eredményezhet, fogyókúrázók beépíthetik napi étrendjükbe,
– a kovászos lé fogyasztása kifejezetten jó hatással van a változókori hőhullámokra,
– hatásos a gyomorfekélyre,
– kutatások alapján bizonyított diabéteszre gyakorolt jótékony hatása is,
– másnaposság ellen is bevethető az uborka leve,
– erős tisztító hatása miatt rendszeres fogyasztásakor megváltozik a bőr is, ragyogóbb és simább lesz,
– természetes probiotikumként működik, így hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez.
Savanyú közegben a káros mikroorganizmusok nem képesek szaporodni, így a fermentációs folyamat kiváló, természetes tartósítást eredményez.
Emellett a laktózérzékenyeknek jó hír, hogy az erjesztett és kellő ideig érlelt tejtermékekben a laktóztartalom lecsökken, eltűnik. Így az érlelt joghurtok, kefírek, sajtok számukra is biztonságosan fogyaszthatóak.
Az uborka mellett érdemes fogyasztani a levét is, mivel élettani szempontból ez is pozitív hatással van szervezetünkre.