Letartóztatták a puccsra készülő tábornokot Bolíviában

A páncélozott személyszállító járműveken közlekedő, erősen felfegyverzett katonák kivonultak a bolíviai főváros, La Paz központi Plaza Murillo teréről, miután Luis Arce elnök elítélte a kormánya elleni puccskísérletet.

A fegyveres erők parancsnoka, Juan Jose Zuniga tábornok vezette katonák egy csoportja szerdán elfoglalta a teret, és behatolt az elnöki palotába. Arce elítélte a bolíviai hadsereg egyes egységeinek „szabálytalan mozgósítását”, és menesztette Zunigát, helyére pedig Jose Wilson Sanchezt ültette.

Sanchez ezután azonnal utasította a csapatokat, hogy hagyják el a teret. “Az utcán mozgósított személyzetnek vissza kell térnie az egységeihez” – mondta az új parancsnok első beszédében.

A bolíviai média szerint Zunigát őrizetbe vették, és „terrorizmussal és az állam biztonsága és szuverenitása elleni fegyveres felkeléssel” vádolják.

Arce később megjelent az elnöki palota erkélyén, és köszönetet mondott támogatóinak.

„Senki sem veheti el a demokráciát, amelyet a szavazóurnáknál nyertünk el” – mondta az elnök az ujjongó tömegnek. “Továbbra is a bolíviai népért fogunk dolgozni”.

Elolvasom a cikket