Magyarország kormánya egy húsz tantermes iskolát adományoz Petrinjának

„Az egyik legfontosabb feladatomnak a határkeresztező pontok számának növelését tekintem” – hangoztatta évértékelő interjújában Demcsák Csaba. Magyarország zágrábi nagykövete hozzátette, a szórványban élők nagyon jól tudják, mit jelent az, amikor fizikailag néhány kilométerre van egymástól két település, de ahhoz, hogy az emberek eljussanak egymáshoz, sokszor annak többszörösét kell megtenni.

Évértékelő interjút adott a horvátországi magyarok lapjának, azaz a Képesújságnak Demcsák Csaba, hazánk zágrábi nagykövete. Mint az anyagból megtudhatjuk, a kétoldalú turisztikai forgalom idén minden rekordot megdöntött, eddig több mint 700 ezer magyar állampolgár látogatott turistaként Horvátországba.

A diplomata elmondta, egyik legfontosabb feladata a határkeresztező pontok számának növelése. A helyiek tudják mit jelent az, amikor fizikailag néhány kilométerre van egymástól két település az országhatár két oldalán, de ahhoz, hogy az emberek eljussanak egymáshoz, sokszor annak többszörösét kell megtenni – fogalmazott. Beszélt arról is, megállapodás született a határ menti együttműködési programról, s ennek egyik kiemelt projektje lesz a keresztező pontok számának növelése. Továbbá 2024-re magyar oldalon az M6-os autópálya eléri az országhatárt, és idén augusztusban Horvátország kormánya is úgy döntött, hogy az A5-ös szakaszból még hiányzó öt kilométert is elkészítik. Hozzátette, a Drávaszögben a Főherceglak-Sárok átkelő a kiemelt projekt, amit mielőbb meg kellene valósítani.

Az interjúban a nagykövet emlékeztetett arra is, Magyarország kormánya egy húsz tantermes iskolát adományoz a 2020. decemberi földrengésben nagyrészt összedőlt Petrinjának.

Elolvasom a cikket