Az emberek, akiket érdekel, hogyan étkezzenek egészségesebben, gyakran elgondolkodnak azon, hogy hány tojást lehet hetente megenni úgy, hogy ne károsodjon a szervezetük.
A tudósok az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves tudományos ülésén bemutatták egy tanulmány eredményeit, amely szerint a heti 12 tojás fogyasztása nincs komoly hatással a koleszterinszintre, szemben a két vagy még kevesebb egységnyi tojás fogyasztásával – írja a MedicalNewsToday.
A kiadvány megjegyezte, hogy további kutatásokra van még szükség a tudósok megállapításainak megerősítéséhez.
A tanulmány szerzője, Kelsey Costa dietetikus megjegyzi, hogy a tojás jó forrása a sovány fehérjének és számos fontos mikrotápanyagnak, köztük a foszfornak, a szelénnek, valamint az A-, B2-, B5-, B12-vitaminoknak.
„A tojás egészségi markerekre, különösen a koleszterinszintre, inzulinrezisztenciára, oxidatív stresszre, gyulladásra gyakorolt hatásáról szóló tanulmányok eredményei jelenleg nem egyértelműek” – hangsúlyozza a szakértő.
A táplálkozási szakértő szerint ennek oka lehet, hogy a tojás összetétele az előállítás módjától függően változhat. Costa hangsúlyozza, hogy a tojás potenciális előnyeit vagy hátrányait befolyásolhatja az elkészítés módja.