Az orvos elárulta a túl sok szénhidrát fogakra gyakorolt hatását

Az emberi szervezet a stresszre adrenalin, noradrenalin és kortizol termelésével reagál. Ez utóbbi miatt az emberek a stressz hatására gyakran szénhidrátokat nassolnak, és ezek nagy mennyiségben rossz hatással vannak a szájüregre – mondta a Gazeta.ru-nak Magomed Dakhkilgov, a Német Implantációs Központ főorvosa, az orvostudományok kandidátusa, implantációs sebész, ortopédus, parodontológus.

„Eközben minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál rosszabb a szájüreg állapota. Az édességekből, lisztből és tésztákból származó, gyors szénhidrátok a szájüregben kezdenek emésztődni, miközben táplálékot nyújtanak a patogén mikroflórának, köztük olyan baktériumoknak, amelyek savakat termelnek, amelyek elpusztítják a fogzománcot és az ínyszövetet. Kiderül tehát, hogy a stresszevés fogszuvasodáshoz, annak szövődményeihez (például pulpitiszhez) és a szájüreg lágy szöveteinek gyulladásos megbetegedéseihez vezethet” – mondta Dakhkilgov.

Ezenkívül létezik egy olyan jelenség, mint a bruxizmus, amely során az éjszakai csikorgatás és összeszorítás miatt a zománc leradírozódik. A szöveteket nem lehet helyreállítani, és furnérokat vagy koronákat kell behelyezni.

Egy gnathológus – az állkapocsízületek, az izmok és a szomszédos struktúrák állapotával foglalkozó orvos – segíthet a bruxizmus leküzdésében. Az orvos diagnózist állít fel, majd személyre szabott szájvédőket készít, hogy ellazítsa az izmokat, és helyes pozícióban rögzítse az állkapcsot.

Elolvasom a cikket