A magyarok helyett a szlovénok csatáznak a portugálokkal

SM
2024. július 1. hétfő. 7:55

A 2018-ban világbajnok, 2022-ben vb-ezüstérmes Franciaország eddig adós a látványos játékkal az Európa-bajnokságon, de ellenfele sem kápráztatta el szurkolókat. Mbappéék Ausztria legyőzésével, a Hollandia és a Lengyelország elleni döntetlennel jutottak a 16 közé, míg riválisuk a csoportkörben kikapott a románoktól, legyőzte a szlovákokat, Ukrajnával pedig döntetlent játszott.

A két együttes 76. alkalommal találkozik egymással, először 1904 májusában mérkőztek. Az örökmérleg enyhe belga fölényt mutat: 30 győzelem, 19 döntetlen és 26 francia siker, de nagy tornán mind a négy meccsüket Franciaország nyerte. Legutóbb 2021 októberében játszottak egymással: a Nemzetek Ligája torinói elődöntőjében 3–2-re a franciák győztek, noha a meccs kétharmadánál még a belgák vezettek 2–0-ra.
Belgium legutóbb 2015 júniusában győzte le a franciákat: a Párizsban rendezett, barátságos meccs végeredménye 4–3 lett.
A másik párharcban a szlovénok a csoportmérkőzésén a dánokkal és a szerbekkel 1–1-es, az angolokkal 0–0-s döntetlent játszottak, és nyeretlenségük ellenére csoportharmadikként továbbjutottak, így első alkalommal szerepelhetnek az egyenes kieséses szakaszban nagy tornán. Ellenfelük, Portugália jobb formát mutatott, a csehek és a törökök legyőzésével, a Grúziától elszenvedett vereség ellenére megnyerte csoportját, és a kilencedik Európa-bajnokságán is továbblépett a csoportkörből, ahogyan eddig mindig.

A két válogatott csak március 26-án mérkőzött először egymással, a házigazda szlovénok Adam Gnezda Cerin 72. és Timi Max Elsnik 80. percben szerzett góljával 2–0-ra nyertek. A szlovénok szeretnék megismételni márciusi bravúrjukat a portugálok ellen, azonban Ronaldóék biztosan hatékonyabban játszanak, mint már továbbjutóként a grúzok ellen. A mérkőzés érdekessége, hogy ha az angolok megverték volna Szlovéniát a harmadiki fordulóban, akkor most a portugálok a magyarokkal küzdenének a negyeddöntőbe jutásért.

Az Eb további programja
Nyolcaddöntő, kedd:

Románia–Hollandia, München 18.00
Ausztria–Törökország, Lipcse 21.00

Negyeddöntők:

Július 5., péntek:
Spanyolország/Georgia–Németország, Stuttgart 18.00
Portugália/Szlovénia–Franciaország/Belgium, Hamburg 21.00
Július 6., szombat:
Anglia/Szlovákia–Svájc, Düsseldorf 18.00
Románia/Hollandia–Ausztria/Törökország, Berlin 21.00

Elolvasom a cikket