Ez a fertőzés életveszélyes lehet

Bakteriális (általában Streptococcus és Staphylococcus aureus baktérium okozta) fertőzés. Antibiotikumos kezelés nélkül a tünetek súlyosbodhatnak, akár életveszélyes állapot (szepszis) is bekövetkezhet. A betegség többnyire a végtagokat és az arcot érinti, de bárhol előfordulhat.

Cellulitis főbb tünetei

A cellulitis jellegzetes tünete a vörös, fájdalmas (érzékeny), duzzadt, meleg tapintású bőr. Súlyosabb esetben a bőr fel is hólyagosodhat, előfordulhat láz, hidegrázás, izzadás, hányinger és fáradtság is. Ez a fertőzés gyakran az alsó lábszáron vagy az arcon jelenik meg, de a test bármely részén előfordulhat. A betegséget általában a nyirokcsomók duzzanata kíséri.

Az orbánctól megkülönbözteti, hogy amíg az orbánc lángnyelvszerűen éles határúan vörös, addig a cellulitis nem rendelkezik éles vörös határral.

Mikor forduljon orvoshoz?

Mivel a cellulitisben szenvedők állapota gyorsan rosszabbra fordulhat, valamint az antibiotikumos kezelés is elengedhetetlen, ezért a fenti tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben lehetősége van rá, forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz.

Ha a fertőzést okozó baktériumok a véráramba jutnak, szepszis következhet be, ami egyértelműen vészhelyzet. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, hívja a 112-t és kérjen mentőt:

· nagyon magas láz, forróságérzet, borzongás;

· gyors szívverés;

· szapora légzés;

· lila foltok a bőrön;

· szédülés, ájulás, eszméletvesztés;

· zavartság, tájékozódási zavar;

· hideg, nyirkos vagy sápadt bőr.

Cellulitist kiváltó okok

Cellulitis akkor alakulhat ki, ha a baktériumok egy sérülésen (vágáson, karcoláson, műtéti seben, fekélyen vagy például rovarcsípésen keresztül) bejutnak a bőrbe. Bőrbetegségek útján (ekcéma, pikkelysömör, rüh, pattanás), de nagyon ritkán a bőr látható sérülése nélkül is elterjedhet a fertőzés. Gyakori ok a Streptococcusszal vagy Staphylococcus aureusszal szennyezett körmökkel történő vakarózás.

Nagyobb valószínűséggel fordul elő cellulitis azoknál, akik nyiroködémában, cukorbetegségben szenvednek, rossz a keringésük vagy gyenge az immunrendszerük, illetve akiknek túlsúly miatt rossz a keringés a végtagjaikban.

Cellulitis lehetséges szövődményei

Rendkívül fontos a cellulitis mielőbbi kezelése annak érdekében, hogy az állapot ne romoljon tovább. A banálisnak tűnő fertőzés kezelés nélkül súlyos állapotot idézhet elő: átterjedhet a test más részeire, a véráramba, az izmokra és a csontokra, szövetelhalással járó súlyos gyulladás, ún. nekrotizáló fasciitis kialakulhat.

Visszatérő cellulitisek esetén az orvos alacsony dózisú, hosszú távú antibiotikum-kúrát is előírhat.

Cellulitis diagnosztizálása

A fertőzés diagnosztizálása az érintett testrész alapos megtekintése, megtapintása és a beteg kikérdezése alapján történik. Ez kiegészülhet vérvétellel vagy kenetvétellel a bőrből. A kenetvételt annak érdekében végzik el, hogy kiderüljön a fertőzést okozó baktérium típusa, valamint hogy kizárjanak más betegségeket. Ultrahangvizsgálatra is szükség lehet.

Cellulitis kezelése

A kezelés alapvetően antibiotikum-kúrát jelent, az esetek többségében (kisebb bőrfelületet érintő cellulitis esetén) a beteg ezeket otthonában, tabletta formájában alkalmazza az orvos által előírt adagolásban. Súlyosabb esetekben fájdalomcsillapító szedésére, intravénás antibiotikumra vagy kórházi kezelésre lehet szükség.

A kezelés során fontos a fertőzésben érintett végtag pihentetése és megemelése (alátámasztása), illetve a bőséges folyadékfogyasztás. Az antibiotikumos kezelés megkezdését követő 48 óra múlva a tünetek időlegesen súlyosbodhatnak, de azután el kell kezdődnie a gyógyulásnak. Ha ez nem következik be, azt jelezni kell az orvosnak. A teljes felépülés általában 7-10 napig tart.

Antibiotikum-kúra mellett mindig fontos a megfelelő probiotikum alkalmazása. Az előírt antibiotikumot mindig az orvos előírásainak megfelelően alkalmazza!

Cellulitis megelőzése

A cellulitis elsősorban a bőr sérüléseinek elkerülésével és a higiéniai alapszabályok (kézmosás, körmök ápolása és tisztítása) betartásával lehetséges. Meglévő bőrbetegségek (pl. ekcéma) esetén a megfelelő kezelés segít elkerülni a fertőződést.

Az esetek többségében a megfelelő testi higiénia (napi zuhanyzás és tiszta ruhák viselése) segít elkerülni a baktériumok bőrön való elszaporodását, így a cellulitist is. Ha a bőr megsérül, elsődleges fontosságú a fertőtlenítőszer használata, majd a seb folyamatos tisztán tartása. Ha szükséges, a sebet le kell fedni, és folyamatosan figyelni kell, hogy nincsenek-e jelei fertőzésnek.

A cellulitis szempontjából veszélyeztetetteknek (cukorbetegségben, nyiroködémában szenvedők vagy túlsúlyosok) ügyelniük kell arra, hogy megfelelő ruházattal (hosszú nadrág, jól záródó lábbeli, kesztyű) védekezzenek az esetleges sérülések ellen kirándulás vagy kertészkedés közben. Fontos továbbá pamut alsónemű és zokni viselése, valamint a lábujjak közötti gombás fertőzések megfelelő kezelése.

Elolvasom a cikket