A szelén szükséges az immunrendszer erősítéséhez, a pajzsmirigyhormonok normális képződéséhez, a sejtekben működő antioxidáns enzim alkotórészeként, ezáltal részt vesz a sejtfunkciók káros tényezőkkel szembeni védelmében.
A szelén normalizálja a zsíranyagcserét és a vér koleszterinszintjét, védi az ereket és a szívizmot a károsodástól, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét, helyreállítja a máj- és hasnyálmirigy sejtjeit.
A szelén természetes forrása az ember számára néhány élelmiszer: például sok szelén található a fokhagymában, a sertészsírban, a búzakorpában és a porcsinigombában is.
Ugyancsak sok szelén található az olívaolajban, a tengeri moszatban, a sörélesztőben, a hüvelyesekben, az olajbogyóban, a kókuszdióban, a pisztáciában és a kesudióban.
A szelénhiány tünetei közé tartozik az izomgyengeség, az izomfájdalom, az izomszövet gyulladása, a vörösvértestek megnövekedett térfogata és sérülékenysége, valamint a hasnyálmirigy degenerációja.