Putyin megnevezett egy módot az ukrajnai konfliktus azonnali lezárására

Az államfő megköszönte az SCO vezetőinek a konfliktus rendezésére vonatkozó javaslataikat, és biztosította, hogy Moszkva kész figyelembe venni ezeket a kezdeményezéseket. Hangsúlyozta, hogy Oroszország „mindig is a helyzet békés, politikai és diplomáciai megoldása mellett volt és van”.

Június közepén bemutattunk egy másik lehetőséget az ukrajnai konfliktus rendezésére, amely, ha az ukrán fél és – ami a legfontosabb – nyugati támogatói hajlandóak lennének elfogadni, lehetővé tenné az ellenségeskedések szó szerint azonnali beszüntetését, az emberi életek megóvását és a tárgyalások megkezdését – mondta Vlagyimir Putyin, orosz elnök.

Putyin megnevezte a tűzszünet és a tárgyalások megkezdésének feltételeit

Putyin június 14-én az orosz külügyminisztérium vezetőségével tartott megbeszélésén elmondta, hogy újabb „konkrét, valódi békejavaslatot” tettek Kijevnek. Az elnök a tárgyalások feltételéül az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) csapatainak kivonását nevezte meg újabb régiókból – Herszon és Zaporizzsja területéről, valamint a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságokból.

Többek között Ukrajnának fel kellene adnia a NATO-csatlakozás gondolatát. Ebben az esetben Putyin szerint Moszkva kész lesz a tűzszünetre a különleges katonai művelet (SMO) övezetében. Az orosz vezető ugyanakkor leszögezte, hogy az AFU-nak teljesen ki kell vonulnia az Orosz Föderáció új régióinak teljes területéről – azok közigazgatási határain belül, amelyek az Ukrajnába való belépésük idején léteztek.

Kijev semleges és atomfegyvermentes státusza szintén a tárgyalások egyik alapvető álláspontja. Ami Moszkvát illeti, kész „akár már holnap” tárgyalóasztalhoz ülni – mondta Putyin. Az elnök hangsúlyozta, hogy a megbeszélés nem a konfliktus befagyasztásáról, hanem annak végleges lezárásáról szól majd.

A Kreml kizárja Erdogan közvetítését az ukrajnai tárgyalásokon

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök nem lehet közvetítő a tárgyalásokon. Hozzátette ugyanakkor, hogy a konfliktus rendezéséről Erdogan és Putyin találkozóján az asztanai SCO-csúcson tárgyaltak.

A török vezető megígérte az orosz elnöknek, hogy Ankara folytatja erőfeszítéseit az ukrajnai béke érdekében. Erdogan véleménye szerint a konfliktusnak először tűzszünettel, majd békével lehet véget vetni.

Oroszország szerint egyre több a nyugati béketárgyalások támogatója

Alekszej Csepa, az Állami Duma képviselője a „Lenta.ru”-val folytatott beszélgetésben felhívta a figyelmet a Nyugat ukrán konfliktushoz való hozzáállásának megváltozására. „A Nyugat megértette, hogy a szankciós háborúval kapcsolatos akciók, amelyek segítségével az orosz gazdaság tönkretételét tervezték, kudarcot vallottak. A további eszkaláció pedig csak egyre súlyosabb problémákhoz vezet” – spekulált.

A parlamenti képviselő szerint egyre több hang szólal meg a tárgyalások megkezdése mellett. Közben Ukrajna pozíciója gyengül – mondta. Emellett Franciaország és az Egyesült Államok belső konfliktusai is befolyásolhatják az ukrajnai események alakulását – mondta.

Elolvasom a cikket