Trump győzelme magyar érdek is

2024. július 4. csütörtök. 15:1

Az embernek az az érzése, hogy David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szeret bennünket, magyarokat a sarokba állítani. Most éppen Orbán kijevi látogatása miatt vonta össze a szemöldökét, noha a magyarok nagy örömmel vették a béke megteremtésére irányuló találkozót. Amikor frissen kinevezve – a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóirat nagybetűs címe szerint – férjével együtt ellátogatott a magyar köztársasági elnökhöz, a magyarok már akkor éreztek valami különöset. Talán azt, hogy a mi Amerika-szerető népünk valamit nem jól csinál, nem követi kellően az Egyesült Államok trendi folyamatait. Így nálunk az asszonyok szoktak inkább férjükkel ünnepi alkalmakon megjelenni, ahogy a magyarok a Pride-felvonulásokon sem vesznek részt tömegesen, miközben Pressman úr soha nem hiányzik a sorból.

Persze ahány ház, annyi szokás. A szabad szerelem jogával Magyarországon is mindenki úgy él, ahogy akar.

Akkor viszont, ha az országunk biztonságáról, gazdasági stabilitásáról van szó, akkor már egyáltalán nem magánügye például a magyar miniszterelnöknek, hogy miképpen cselekszik.

Az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének 248. évfordulója alkalmából mondott minap beszédet Budapesten a nagykövet. Miközben értékelő szavakat mondott Orbán Viktor kijevi látogatása kapcsán, nem átallotta kritikus szavakkal illetni a találkozót, mert a kormányfőnk az Amerika most zajló választási kampányában gyakran emlegeti Trump elnök nevét. Nem rejtve véka alá: nagyon szeretné, ha ő győzne. Ennek természetesen nem személyes okai vannak, noha Trump elnök barátjaként tekint Orbán Viktorra, hanem nagyon is a nemzeti érdek szolgálata. Trump ugyanis kijelentette, hogy amennyiben megnyeri a novemberi elnökválasztást, akkor 24 óra alatt véget vet a háborúnak Ukrajnában. Orbán Viktor pedig Zelenszkijjel való tárgyalása után leszögezte: „azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, hogy nem lehetne-e a sorrendet megfordítani, és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat”. Nagyon úgy fest, hogy Trump és Orbán agya egy srófra jár. És ez nem mai keletű dolog. Emlékezhetünk, amikor Donald Trump első elnökségére készült, akkor Orbán Viktor tusványosi beszédében aláhúzta, szerinte Trump fog nyerni. Ezt akkor egyedül ő merte nyilvánosan kimondani. És mit ad isten, bejött a tippje, mint ahogy most is nagy esély van rá, hogy győz a korábbi elnök. Egyszerűen azért, mert a politikája az amerikaiak széles tömegei számára sokkal előnyösebb, mint a jelenlegi vezetésé.

Pressman szereptévesztése abban is megnyilvánult, hogy aláhúzta: „Egy kétoldalú kapcsolat pártosítása veszélyes. Szövetségesek között ez különösen igaz, és még inkább egy ilyen, következmények szempontjából kiélezett időszakban. Ez nem szolgálja a magyar népet, és egy sor más budapesti stratégiai döntéssel együtt azt kockáztatja, hogy Magyarország és Amerika kapcsolata megváltozhat.”

Aztán igyekezett kisebb jelentőséget tulajdonítani egy esetleges elnökváltásnak, illetve Orbán Viktor személyének. Így: „Ahogy Amerikát sem egy elnöke határozza meg, úgy Magyarországot sem határozza meg egy miniszterelnöke. Demokráciáink túlmutatnak egy-egy személyen – vagy legalábbis túl kellene mutatniuk –, és az egymás iránti elkötelezettségünknek is túl kellene ezen mutatni.”

Sajnos, a liberálisok (neomarxisták) hajlamosak félretenni a demokráciát, ha az érdekeik úgy kívánják. Nálunk nagyon is fontos a demokrácia betartása, az emberek akaratának tisztelete. Nem véletlenül írta Orbán Balázs egy Facebook-bejegyzésében, hogy „az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége nemrég azért támadta Magyarországot, mert hazánk továbbra is szerez be földgázt Oroszország irányából”. Kifejtette, az energiabiztonság szuverenitási kérdés. Teljes szereptévesztés bármelyik ide akkreditált nagykövet részéről, hogy ilyen szakpolitikai kérdésekben felkérdezi Magyarországot. Ez nem a mindenkori nagykövetek vagy külföldi hatalmak asztala. „Magyarország kormányának egyetlen szereplő felé kell elszámolnia: ők pedig a magyar választók.”

Ez pontosan így van, kedves Pressman úr. A magyar választók pedig Orbán Viktornak és Donald Trumpnak drukkolnak. Ez az érdekük. S egyáltalán nem fognak könnyezni azért, ha a remélt elnökváltás miatt önnek befejeződik a magyarországi szolgálata.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket