A borsmenta tinktúra a fentieken túl fájdalomcsillapító hatású és frissítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenkívül enyhíti az emésztési zavarok tüneteit, beleértve a gyomorfájdalmat, hányingert, hányást és székrekedést.
Ez a gyógykeverék az epe kiválasztására is jótékony hatással van, így támogatja a májműködést, és megkönnyíti a nehéz és zsíros ételek emésztését.
A borsmenta (Mentha piperita) fontos vitamin- és ásványianyag-forrás. Antioxidánsokban gazdag. Emellett ásványi sókat is találunk benne, különösen vasat, magnéziumot, rezet és cinket.
Alkalmazás, adagolás és ellenjavallat
A portál szerint a borsmenta tinktúra alkalmazása ajánlott, többek között:
- rossz emésztés;
- hasi görcsök;
- ételmérgezés;
- ízületi fájdalom;
- fejfájás, feszültség ellen.
Viszont nem szabad a tinktúrából naponta 50 ml-nél többet inni. Továbbá alkoholtartalma miatt terhes és szoptatós nők, valamint 18 év alatti gyermekek és serdülők nem használhatják.
Hogyan készítsünk tinktúrát
A menta tinktúra elkészítése rendkívül egyszerű. Mindössze öt általánosan elérhető összetevőre lesz szüksége!
Összetevők a borsmenta tinktúrához:
- 300 g borsmenta;
- 700 ml 40%-os vodka;
- 500 ml tisztaszesz;
- 300 g cukor.
Ügyeljünk arra, hogy a menta levelei hibátlanok legyenek. A leveleket meg kell mosni és alaposan meg kell szárítani, majd egy előre sterilizált 3 literes üvegbe kell tenni. Rászórjuk a cukrot, ráöntjük az alkoholt. Ezután zárjuk le szorosan az üveget, majd hagyjuk 10-14 napig sötét helyen állni, naponta megkeverve. Két hét elteltével az így kapott keveréket szűrjük át szitán vagy sűrű szövésű gézen.