Ez az alkoholos gyógynövénykivonat segíthet megóvni a májat

A borsmenta tinktúra a fentieken túl fájdalomcsillapító hatású és frissítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenkívül enyhíti az emésztési zavarok tüneteit, beleértve a gyomorfájdalmat, hányingert, hányást és székrekedést.

Ez a gyógykeverék az epe kiválasztására is jótékony hatással van, így támogatja a májműködést, és megkönnyíti a nehéz és zsíros ételek emésztését.

A borsmenta (Mentha piperita) fontos vitamin- és ásványianyag-forrás. Antioxidánsokban gazdag. Emellett ásványi sókat is találunk benne, különösen vasat, magnéziumot, rezet és cinket.

Alkalmazás, adagolás és ellenjavallat

A portál szerint a borsmenta tinktúra alkalmazása ajánlott, többek között:

  • rossz emésztés;
  • hasi görcsök;
  • ételmérgezés;
  • ízületi fájdalom;
  • fejfájás, feszültség ellen.

Viszont nem szabad a tinktúrából naponta 50 ml-nél többet inni. Továbbá alkoholtartalma miatt terhes és szoptatós nők, valamint 18 év alatti gyermekek és serdülők nem használhatják.

Hogyan készítsünk tinktúrát
A menta tinktúra elkészítése rendkívül egyszerű. Mindössze öt általánosan elérhető összetevőre lesz szüksége!

Összetevők a borsmenta tinktúrához:

  • 300 g borsmenta;
  • 700 ml 40%-os vodka;
  • 500 ml tisztaszesz;
  • 300 g cukor.

Ügyeljünk arra, hogy a menta levelei hibátlanok legyenek. A leveleket meg kell mosni és alaposan meg kell szárítani, majd egy előre sterilizált 3 literes üvegbe kell tenni. Rászórjuk a cukrot, ráöntjük az alkoholt. Ezután zárjuk le szorosan az üveget, majd hagyjuk 10-14 napig sötét helyen állni, naponta megkeverve. Két hét elteltével az így kapott keveréket szűrjük át szitán vagy sűrű szövésű gézen.

Elolvasom a cikket