Ronaldo vagy Mbappé ünnepel Hamburgban?

SM
2024. július 5. péntek. 5:28

A német sajtó előrehozott fináléként emlegeti az Eb egyik slágermeccsét, amelyen két végső győzelemre is esélyes csapat küzd egymással. A hazaiak számára plusz motivációt jelenthet, hogy 36 éve nem győzték le világversenyeken (vb, Eb) a spanyolokat, ez legutóbb az 1988-as kontinenstornán sikerült nekik.
Luis de la Fuente kapitány vezette spanyol csapat harcmodorát „célirányos labdabirtoklásnak” nevezik a szakemberek, és az Eb legfiatalabb futballistája, Lamine Yamal, illetve ékpárja, Nico Williams az eddig látottak alapján a németeknek is sok fejtörést okozhat. Az összesen 37 éves szélsők mögött Fabian Ruiz remekül szervezi a játékot, ezt jelzi a 9–1-es összesített gólkülönbség is. Ráadásul az egyetlen ellentalálat is öngólból született.
A szintén háromszoros Európa-bajnok németek – akik a csoportkör második fordulójában 2–0-ra verték a magyar csapatot – eddig mindössze két gólt kaptak, a 38 éves Manuel Neuer pedig tovább javította imponáló statisztikáját. A veterán kapus 123 válogatott meccsén mindössze 116 gólt kapott, és a dánok ellen 2–0-ra megnyert nyolcaddöntőben 50-edszer őrizte meg együttesét a góltól.
Ilkay Gündogan csapatkapitány ugyanakkor óva intett mindenkit a túlzottan defenzív játékmódtól: „Nem szabad betömörülnünk a spanyolok ellen. Többre is képesek vagyunk annál, hogy tartsuk velük a lépést, nekünk is rendkívüli játékosaink vannak. Szerintem jobban tisztelnek bennünket annál, amit nyilvánosan elismernek.”

A németek abban is bízhatnak, hogy házigazda még sosem esett ki Eb-negyeddöntőben, illetve hogy világversenyeken az elmúlt hét negyeddöntőjükből rendre ők jöttek ki győztesen. A párharc győztese Portugáliával vagy Franciaországgal találkozik kedden a müncheni elődöntőben.

Az esti negyeddöntő a Portugália–Franciaország a mérkőzés a generációk csatájának is nevezhető az egyik oldalon a 39 éves Cristiano Ronaldóval, a másikon a 25 éves Kylian Mbappével.

A nyolc évvel ezelőtti párizsi finálét a portugálok nyerték 1–0-ra Eder hosszabbításban szerzett góljával annak ellenére, hogy csapatkapitányukat, Ronaldót már a 25. percben elvesztették sérülés miatt.
A mostani összecsapást mindkét csapat úgy várja, hogy támadásban eddig nem igazán jeleskedett, négy meccsen a portugálok ötször, a franciák pedig mindössze háromszor találtak be – előbbiek 11-es párbaj után, míg utóbbiak egy öngóllal jutottak túl a nyolcaddöntőn. A franciák ugyanakkor eddig csupán egy gólt kaptak, azt is büntetőből.
A két válogatott az előző kontinensviadalon – a magyarok csoportjában – is összecsapott egymással, akkor a Puskás Arénában 2–2 lett a végeredmény úgy, hogy a gólok közül három is büntetőből született.
„Összeszedettek vagyunk és készen állunk – mondta Roberto Martínez, a portugálok spanyol szövetségi kapitánya. – Franciaország nagyon erős, okozhat gondot, de remélhetőleg nekünk is lesznek lehetőségeink. A torna ezen szakaszában már sok minden dönthet, akár egy egyéni megmozdulás, de 11-esek is.”
Didier Deschamps, a franciák mestere szerint megvan a minőség és a tehetség a csapatában, de ezt több válogatottra is igaz.
„A legmagasabb szinten stabilnak kell lenni és keményen dolgozni közösen. Mindenki halad előre, de minden meccsre érvényes, hogy a fizikai intenzitás a legmagasabb szinten van” – hangsúlyozta a francia kapitány.
A két válogatott eddig 28-szor csapott össze egymással, három döntetlen mellett 19-szer a franciák, hatszor a portugálok nyertek. Érdekesség, hogy klub- vagy válogatott szinten Ronaldo és Mbappé négyszer nézett egymással farkasszemet, s a portugálok sztárja 5–0-s gólkülönbséggel veretlen (2 győzelem, 2 döntetlen).
A franciáknál nem léphet pályára az eltiltott Adrien Rabiot, aki eddig minden meccsen kezdő volt Németországban, míg a másik oldalon Francisco Conceicao, Joao Palhinha, Ronaldo, Pedro Neto, Rúben Neves és Joao Cancelo egy sárga lapra van az eltiltástól.

Az Európa-bajnokság negyeddöntői
Péntek: Spanyolország-Németország, Stuttgart 18.00
Portugália-Franciaország, Hamburg 21.00
Szombat:
Anglia-Svájc, Düsseldorf 18.00
Hollandia-Törökország, Berlin 21.00

Elolvasom a cikket