Dömök Ágnes
2024. július 5. péntek. 5:57
A cink támogatja a növekedést, fejlődést gyermekkorban, serdülőkorban és terhesség alatt.
A cink feladata a szervezetben
A cink támogatja az immunrendszert, segíti a sejtek növekedését és osztódását, részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, kedvezően befolyásolja az inzulinszintet, gyorsítja a sebgyógyulást, segíti a nemi mirigyek és a pajzsmirigy működését, és támogatja a szaglást, ízérzékelést.
A szervezet nem képes cinket előállítani, ezért táplálkozással kell bevinni. Elsősorban az izmokban és a csontban tárolódik. Az elegendő cinkmennyiség különösen fontos terhesség alatt, és a gyermekek, serdülők számára a megfelelő fejlődéshez.
Mennyi cinkre van szükségünk?
A megfelelő cinkmennyiség életkortól függ:
Ajánlott napi bevitele (mg/nap) |
|
0–6 hónap |
2 mg/nap |
7–12 hónap |
3 mg/nap |
1–3 év |
3 mg/nap |
4–8 év |
4 mg/nap |
9–13 év |
6 mg/nap |
14–18 év |
13 mg/nap (fiúk) / 7 mg/nap (lányok) |
Felnőtt férfiak |
14 mg/nap |
Felnőtt nők |
8 mg/nap |
Terhesség alatt |
10-11 mg/nap |
Szoptatás közben |
11-12 mg/nap |
A cinkhiány és a cinktúladagolás tünetei
A szükségesnél kevesebb mennyiségű cink bevitele esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek:
· gyakori megfázás,
· fertőzések,
· szem- és bőrproblémák (pl. ekcéma, bőrfekély),
· hajhullás,
· étvágytalanság,
· gyermekeknél növekedési zavar,
· a nemi működés zavarai.
A cink túladagolásának tünetei (max. 40 mg/nap):
· keserű, fémes szájíz,
· hányinger, hányás,
· gyomorfájdalom,
· fejfájás,
· a tartós túladagolás rézhiány kialakulásához vezet.
A cink természetes forrásai
A cink számos ételben megtalálható, például a húsban, halban, baromfiban, gabonafélékben és tejtermékekben. A borjúmáj, spenót, gomba, szarvashús, spárga, kagyló, marhahús, bárányhús, rák, borsó, zab, szezámmag, tökmag, tönköly is nagy mennyiségben tartalmaz cinket.
A szervezet által felszívódó cink mennyiségét befolyásolja, hogy mennyi fehérje van az étrendben, ezért a vegetáriánusok és vegánok nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak cinkhiányos tüneteket.