Így lehet egészségesebb az alkoholivási rutin

Az alkohol mérgezési küszöbértéke napi 150 ml száraz vörösbor vagy 60-70 ml vodka. Minél gyakrabban fogyasztunk alkoholt, annál rosszabbak a következmények.

Mi a biztonságosabb sokat, de ritkán, vagy keveset, de rendszeresen inni?
Minden attól függ, hogy mennyit és pontosan mit tölt a poharába. A vérrögök kialakulásának megelőzésére például elég 50 ml minőségi vörösbor – vagyis csak néhány korty. De ritkán áll meg valaki ennél a mennyiségnél.
Az ókori görög gyógyító, Hippokratész a borral próbálkozott különböző betegségek kezelésére. A régi időkben Franciaországban is nagyon elterjedt volt.

De a történelem mérföldkövei ellenére a modern orvostudomány szempontjából még egy olyan ártalmatlannak tűnő ital, mint a bor napi fogyasztása sem biztonságos az egészségre.
Mindazonáltal a bornak vannak jótékony tulajdonságai. Olvasson többet róluk a cikkben.

Mi történik a testtel, ha rendszeresen fogyaszt alkoholt?

A gyomor-bélrendszer betegségei
Ha naponta fogyasztunk alkoholt, az károsíthatja a gyomorban lévő baktériumokat, amelyek a normális emésztésért felelősek. Mivel magas a savassági indexe, az alkoholos italok károsíthatják a gyomor és a belek falát.

Keringési zavarok
Túlzott mennyiségben az etanol növeli a vérnyomást, sűríti a vért, megzavarja a vérkeringést az agyi és a koszorúerekben. Az alkohol szívroham, stroke, hipertóniás krízis kialakulását idézheti elő. Hosszan tartó használat esetén visszafordíthatatlan szív- és agyi betegségek alakulhatnak ki – alkoholos kardiomiopátia, enkefalopátia.

Az alkohol több éven át történő, szisztematikus fogyasztása a szív területén jelentkező fájdalom megjelenéséhez vezet. Ez a vérnyomás emelkedését és magas vérnyomás, érelmeszesedés, koszorúér-betegség kialakulását okozhatja. Mindezek a következmények már heti többszöri 0,5 liter sör fogyasztása esetén is jelentkezhetnek.

Májproblémák és szívműködési zavarok
A túl sok alkohol, mivel vizes közegben van, feloldja a zsírokat, eritrocitatapadást és kapilláris elzáródást okoz, a májban és a szívben a zsír fokozott lerakódásához vezet az alkoholfogyasztások közötti időszakokban.

Az alkohol a magas vérnyomás kialakulásának kockázati tényezője: már napi 60 ml-től a vérnyomás a megivott mennyiséggel egyenes arányban emelkedik – minél gyakrabban fogyasztunk alkoholt, annál rosszabbak a következmények.

Az alkohol rendkívül veszélyessé válik, ha egyidejűleg vérhígító alvadásgátlókat vagy akár C-vitamint is szedünk. Ha ugyanis a májat megterheli az alkohol, nincs ideje lebontani a gyógyszert, ami azt jelenti, hogy a gyógyszer szintje a vérben megemelkedik, amely vérzésveszélyhez vezethet.

Tehát inni vagy nem inni, ez a kérdés
Az alkohol kis mennyiségben hígítja a vért, csökkenti a mélyvénás vérrögök kialakulásának kockázatát. De a lényeg itt a mértékletes fogyasztás, és ez egy nagyon vékony határvonalon mozog.

Átlagosan három napba telik, amíg a szervezetből kiürülnek az etanol bomlástermékei. Ezért a ritkán előforduló többletfogysztás (nem, nem minden hétvégén, de néha!) biztonságosabb, mint a napi alkoholfogyasztás. Ugyanis a napi fogyasztás esetén az adagolás megsértésének kockázata nagyon magas. Az alkalmi és ritkán történő fogyasztás biztonságosabb, mint a mindennap egy kicsit, különösen, ha ez a „kicsit” meghaladja az elfogadható toxikus szintet.

Elolvasom a cikket