Megnevezték a legveszélyesebb E adalékanyagokat

Ezek az E-kiegészítők befolyásolják közvetlenül az egészségünket, és okozhatnak veszélyes betegségeket – írja a Sports.kz.

Nitrátok és nitritek (E249-252). A pácolt húsokban, például a szalonnában és a sonkában találhatóak, hogy sós, pácolt ízt adjanak, és védelmet nyújtsanak az ételmérgezés ellen. Bél-, mell- és prosztatarákot okoz.

Az E110 megtalálható a zselében, édességekben, chipsekben, kekszekben, tortadíszekben, üdítőitalokban és instant tésztákban. Gyermekeknél hiperaktivitást okoz.

Az E420 megtalálható a mentolos cukorkákban, cukorkákban és cukormentes turmixokban. Emésztőrendszeri problémákat okozhat.

E621 ismertebb nevén mononátrium-glutamát, ez az ízfokozó serkenti az ízlelőbimbókat. Az emberek kis hányadánál fejfájás, izzadás, szapora szívverés és zsibbadás jelentkezik az arcon és a nyakon.

Az E967 megtalálható a növényekben, gyümölcsökben, zöldségekben, valamint rágógumi, édességek és fogkrémek gyártásához használják. Naponta legfeljebb 50 grammot ajánlott fogyasztani belőle, azonban ritka esetekben hasmenést okoz – figyelmeztet a szakértő.

Elolvasom a cikket