Tévhit, hogy a fagyasztott zöldség kevésbé egészséges

A zöldségek az egészséges táplálkozás szerves részét képezik. Minél többet eszünk belőlük, annál jobb, hiszen a vitaminok, ásványi anyagok és rostok nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez. Nyáron a fagyasztott zöldségek háttérbe szorulnak, hiszen a legtöbben úgy gondolják, kevésbé egészségesek, mint a a boltok polcain lévő friss áru. Ez azonban nem feltétlen van így, sőt: bizonyos körülmények esetén a fagyasztott még egészségesebb is lehet, mint amit a zöldséges pultról választunk.

Ha csak lehet, az ember friss zöldséget szeretne vásárolni, ezt szoktuk meg, és semmihez nem fogható, amikor kiválasztjuk a legszebb darabot, érezzük az illatát, majd előkészítjük a főzéshez. Ugyanakkor nem biztos, hogy amit a zöldséges pultról leveszünk, annak a legmagasabb a tápanyagtartalma, hiszen rögtön azt követően, hogy leszüretelték, minden zöldség folyamatosan veszít a vitamin- és ásványianyag-tartalmából. Abban a pillanatban ugyanis, amint leszedik a zöldséget, elveszíti a tápanyag-utánpótlást, a sejtek több oxigént vesznek fel, ezáltal pedig csökken a tápanyagtartalom. Ha a lehető legfrissebb zöldséghez szeretnél hozzájutni, érdemes korán reggel a termelői piacon szétnézni, hiszen ide a környékről, vagyis rövid ideig szállítják az őstermelők a terméket, és valószínűleg előző este, vagy még aznap kora reggel szedték le, tehát nem utazott napokat.

Sokan úgy gondolják, a fagyasztott zöldségek ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint a készételek, pedig ezekben semmi egészségtelen nincsen. Szüretelés után a zöldségek egyenesen a feldolgozóba kerülnek, majd feldolgozás után rögtön le is fagyasztják, tehát a szállításnál, boltba érkezésnél sokkal rövidebb idő alatt megtörténik a konzerválás. Így nem csökken túl nagy mértékben a zöldségek tápanyag-tartalma, hiszen nem tárolják, utaztatják őket sokáig. Egy kutatás során különböző zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának csökkenését vizsgálták, és nem találtak jelentős különbséget a fagyasztott és a nyers spenót között, a zöldborsó esetében pedig magasabb C-vitamin szintet állapítottak meg, mint a nem fagyasztott zöldborsó esetében.

Az tény, hogy a fagyasztott zöldségek általában hőkezelés – párolás, főzés – után kerülnek a tányérra, és így sokat veszítenek a vitamintartalmukból; de semmivel nem rosszabbak alapanyagként, mint a friss zöldségek. Tehát ha nem kapsz frisset, bátran vegyél fagyasztottat, hiszen zöldségekre szüksége van a szervezetünknek: javítják az emésztést, támogatják az immunrendszert, és rengeteg energiát adnak. Érdemes őket minden nap, minden formában fogyasztani, és nem csak diéta alatt!

Elolvasom a cikket