Amerikai szakértők által készített tanulmányra hivatkozik.
„Volt egy hatalmas tanulmány, amely kimutatta, hogy ha bogyókat eszik, megnő a várható élettartam. Ez a tanulmány 2024-ben jelent meg, a kutatás húsz évig tartott… Általános következtetés: a csodálatos bogyók az áfonya és az eper” – jegyezte meg az orvos az Élj egészségesen! című műsorban.
Az áfonya nagy mennyiségben tartalmaz antocianint, C- és K-vitamint, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és segítik a sejtek védelmét, erősítik az immunrendszert, az egészséges bőrt, az ereket és a szívet. A sportolók számára az áfonya hasznos az állóképesség és az edzés utáni regenerálódás szempontjából.
Gazdag vitaminokban (C, K, PP, E, B csoport), szerves savakban (citromsav, borostyánkősav stb.), rostokban és ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink, mangán). Ennek az összetételnek köszönhetően az áfonya pozitív hatással van a szervezetre:
• javítja az emésztést;
• erősíti az immunrendszert;
• csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát;
• segít normalizálni a vérnyomást;
• megakadályozza a vesekövek képződését;
• javítja az íny és a fogak állapotát;
• jótékony hatással van az idegrendszer működésére.
Az eper vitaminok és ásványi anyagok kiegyensúlyozott kombinációját tartalmazza. Mindössze öt szem elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin-szükségletét. Az eper magas folsav-, rost-, szacharóz- és fruktóztartalommal is rendelkezik.