Félelmetes idegen lényt találtak egy barlangban

Taszilin-Ádzser híres sziklarajzainak gazdag gyűjteményéről. Az egyik alkotás pedig különösen érdekes: a nagyjából 9000 éves festmény egy furcsán öltözött, egyesek szerint földönkívülinek tűnő sámánt ábrázol, aki pszichedelikus szerek hatása alatt áll. Ez a rendkívüli műalkotás ritka betekintést nyújt az ősi vadászó-gyűjtögető társadalmak spirituális és kulturális szokásaiba.

A szóban forgó sámánalakot először Henri Lhote francia régész dokumentálta az 1950-es években végzett expedíciói során. Lhote-ot és csapatát lenyűgözte a képek élénksége és összetettsége, amelyek embereket, állatokat és rejtélyes szimbólumokat jelenítenek meg. A sámán ábrázolása azonban különös figyelmet kapott a gombák és a hozzájuk kapcsolódó transzszerű testtartások egyértelmű jelenléte miatt.

A festményen a sámánt impozáns fejfedő és testfestés díszíti, amelyek a rituális vagy szertartásos szerep általános kellékei. A figurát gombák veszik körül, amelyek a jelek szerint a pszichoaktív tulajdonságaikról ismert Psilocybe nemzetséghez tartoznak. A sámán testtartása és arckifejezése megváltozott tudatállapotra utal, amit a pszichedelikus szerek fogyasztása idézett elő.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket