A teljes kiőrlésű kenyér korpát és búzacsírát tartalmaz. A szakértő szerint ezek az összetevők vitaminokban és ásványi anyagokban, rostokban, fehérjékben és egészséges zsírokban gazdagok.
„A teljes kiőrlésű kenyér az étrendben segít csökkenteni számos betegség, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatát” – állítják az orvosok.
Ezen kívül a csíráztatott búzaszemekből készült kenyér is hasznos az étrendben. A dietetikusok szerint gazdag C-, E-vitaminban, folsavban, béta-karotinban, antioxidánsokban, miközben kevés szénhidrátot tartalmaz.
A kovászos kenyér nem károsítja az egészséget, írja a Moszkva 24 nyomán sports.kz.
A kovászos kenyér hasznos az emésztőszervek számára a benne lévő probiotikumok tartalma miatt. Ráadásul alacsonyabb a glikémiás indexe a fehér lisztből készült kenyérhez képest, mivel az erjedés lelassítja a keményítő emésztésének ütemét – állapították meg a táplálkozási szakértők.