Egy orvos eloszlatta a mítoszt a kávé magas vérnyomásra gyakorolt hatásáról

A koffein átmenetileg megemeli a vérnyomást, anélkül, hogy súlyos stresszt okozna a szervezetnek. Ezért a magas vérnyomásban szenvedőknek nem kell lemondaniuk a kávéról, ha normális szinten tartják a vérnyomásukat. Ezt a Gazeta.ru-nak mondta el Jaroszlav Acsikhmin kardiológus-gyógyász, tudósít a Sports.kz.

„A koffein átmeneti nyomásemelkedést okoz. Általában ezt a szervezet fiziológiásként érzékeli. Ezért a jól kontrollált magas vérnyomással (a magas vérnyomással azonos) emberek számára a kávé nem tilos. Az alkohol viszont lebontja a nyomásszabályozó gyógyszereket. Nyilvánvalóan nem iható korlátlanul, és vannak helyzetek amikor minimalizálni a fogyasztását sőt egyes esetben – el kell utasítani” – mondta az orvos.

Szintén növelheti a vérnyomást az medvecukorka (édesgyökérből készül), így magas vérnyomással nem ehetik minden nap.

De a hipertóniások számára a legkárosabb termék a só.

„Minden magas vérnyomásban szenvedő betegnek napi öt grammra, ideális esetben három grammra kell csökkenteni a sóbevitelt. A tökéletesen összehangolt terápia nem véd a túlzásba vitt sófogyasztás esetén fellépő nyomásemelkedés ellen, mert a nátrium sok gyógyszer hatását blokkolja” – magyarázta Ashikhmin.

Az orvos megjegyezte, hogy a mérsékelt sókorlátozás elegendő lehet ahhoz, hogy javulást tapasztaljunk. A citrusfélék, a fűszerek és a gyógynövények segíthetnek a sókorlátozás enyhítésében.

„Ha valakinek 135 Hgmm volt a vérnyomása, akkor az ételek só tartalmának korlátozása 130 Hgmm-ra csökkentheti azt. Ezzel egyidejűleg csökkenti a stroke valószínűségét, mivel minden 5 Hgmm 20 százalékkal növeli annak kockázatát” – magyarázta Ashikhmin.

Elolvasom a cikket