A cukor jó az agyműködésnek?

A cukor jót tesz az agyműködésnek

Sokan úgy gondolják, hogy az édesség elengedhetetlen az agy számára, de egy orvos szerint ez nem teljesen igaz. Az agyunk valóban a glükózt használja fő energiaforrásként, de ez nem jelenti azt, hogy nagy mennyiségben kell cukrot fogyasztani. Sokkal fontosabb, hogy figyeljünk az étrendünkben a szénhidrátok általános egyensúlyára.

A cukor cukorbetegséget okoz

Ez az állítás csak részben igaz – mondja a szakértő. A túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztás elhízáshoz vezethet, ami viszont növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az 1-es típusú cukorbetegség azonban nem függ össze a cukorfogyasztással.

A fruktóz nem emeli a vércukorszintet

A fruktóz valóban lassabban emeli a vércukorszintet, mint a glükóz, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen biztonságos. A fruktóz is szénhidrát, és befolyásolhatja az anyagcserét – mondta Smirnova.

A cukor veszélyes az életre

A cukor normális élettani mennyiségben történő fogyasztása nem veszélyes az életre vagy az egészségre. A szervezet az inzulin segítségével képes szabályozni a vércukorszintet.

„Ezek a teóriák a tudósok és táplálkozási szakemberek azon próbálkozásaiból eredtek, hogy megtalálják az elhízás és a cukorbetegség növekvő előfordulásának okát. Miután világossá vált, hogy a szénhidrátok fontos szerepet játszanak ezekben a folyamatokban, a szénhidrátkorlátozáson alapuló diéták kezdtek elterjedni. Különböző tévhitek láttak napvilágot, hogy ezek a fogyókúrák minél népszerűbbek legyenek – magyarázta az orvos.

Tavaly májusban Natalia Kruglova táplálkozási szakértő arra figyelmeztetett, hogy a cseresznye és más édes gyümölcsök túlzott fogyasztása súlygyarapodáshoz, emésztési zavarokhoz és hasi puffadáshoz vezethet. A mértékkel fogyasztott gyümölcs azonban jótékony hatással van a szervezetünkre.

És most néhány érdekesség a cseresznyéről

A cseresznye közel 80%-a víz. Növényi rostot és szénhidrátot tartalmaz, ezért fogyaszthatjuk akkor is, ha épp fogyókúrázunk. Elfogyasztása után hamar megnöveli az energiaszintet, rengeteg A, B1, B2 és B6-vitamin van benne, és magas a C-vitamin tartalma is. Serkenti az agyban a melatonin hormon termelődését, ezáltal hozzájárul a nyugodt, pihentető alváshoz. És amit még érdemes tudni: védi a szívet, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezzel pedig minimalizálja a szívrohamok kockázatát.

Elolvasom a cikket