Valamit fel kell vágnia, valamit el kell szívnia, valamit meg kell vasalnia. Esetleg rendet rakni, dobálni valamit. Vagyis ezekben a cselekvésekben a stressztörténet jön elő, amikor a szervezet küzd ellene, de nem tudja, hova irányítsa ezt az energiát.
Az ember azért eszik stresszből, mert a szervezet ezt az állapotot a finommotorikával akarja kompenzálni – osztotta meg az 5. csatornán Christina Voit táplálkozási tanácsadó és az egészséges táplálkozás szakértője.
Hozzátette, hogy nem a fizikai, hanem a lelki éhséget fojtják el így, és ebben pszichológus és táplálkozási szakember segíthet. Ugyanakkor az stresszevés negatívan hat az agyra és általában az életminőségre.
A táplálkozási szakember megjegyezte, hogy sokan egész nap nem esznek, és este több étellel próbálják ezt kompenzálni. Ez nagy hiba, mert a szervezet egész éjjel dolgozik az étel megemésztésén ahelyett, hogy pihenne, így az ember fáradt állapotban ébred. Ha valaki reggel eszik csökkentheti a mentális stressz szintjét.