Megfázásra sör?
A sörben található komló gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és képes gátolni a légúti vírusok terjedését. A sör tehát valóban segíthet az influenza és a megfázás kezelésében.
A komlófürtök illóolajat, komlógyantát, viaszt, gumit, valeriána- és komlósavat, karotint, aszkorbinsavat, flavonoidokat, B- és PP-vitaminokat és egyéb vegyületeket tartalmaznak. A komló fiatal hajtásai és levelei sok aszkorbinsavat tartalmaznak.
Csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát
Az ital vízhajtó hatású, és befolyásolja a vese- és szívműködést. A sör 40%-kal csökkentheti a vesekő kialakulásának esélyét, mivel eltávolítja a felesleges nátriumot a szervezetből. De csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk. Ha azonban már vannak köveid, vagy hajlamos vagy a kialakulásukra, a sok sör fogyasztása csak súlyosbítja a problémát.
Csökkenti a vérnyomást
Vízhajtó hatásának köszönhetően a sör csökkentheti az erekben lévő folyadék mennyiségét. Ez segít csökkenteni a vérnyomást, és ezért pozitív hatással van az olyan állapotokra, mint például:
- pangásos szívelégtelenség;
- veseelégtelenség;
- szövetek és szervek duzzanata.
Ez a folyamat csökkenti a vér térfogatát, könnyebbé válik a szív számára a vér pumpálása, ami viszont csökkenti a vérnyomást. A sör mérsékelt mennyiségben csökkenti a szövetek folyadéktartalmát, és segít csökkenteni a nitrogén-anyagcsere-termékek koncentrációját a vérben.
Megszabadít az álmatlanságtól
A sör javítja az alvást. Ennek oka, hogy a komló növeli a GABA neurotranszmitterek aktivitását, amely anyag nyugtató hatású, és csökkenti az idegrendszer aktivitását. Segít felkészíteni a szervezetet a pihentetőbb alvásra.
A komló befolyásolja a szerotonin és az adenozin termelését, amelyek aktívan részt vesznek az éjszakai alvás szerveződési mechanizmusaiban. Enyhe nyugtató hatású, korrigálja az alvás és az ébrenlét ritmusát, és csökkenti a túlélési ingerlékenységet. Hatással van az alvás minőségére és az alvásba való belépés idejére. Ezenkívül a sörnek köszönhetően aktiválja az agy energiafolyamatokat, növeli a szövetek légzési aktivitását, javítja az agy glükózfelhasználását és vérellátását.
De közvetlenül lefekvés előtt természetesen nem szabad sört inni. Ne feledkezzünk meg a nátriumról (a sör eltávolítja a szervezetből) és a kiszáradásról.
Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
A sör a B6-vitamin napi értékének mintegy 30%-át tartalmazza – de inaktív formában. Ezért az ivóknak több van ebből a vitaminból a szervezetükben. Ez felelős a felesleges homocisztein kiválasztásáért, amely felhalmozódva hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.
Sok embernél azonban mutáció van a B6-vitamin ilyen formában történő asszimilációjának génjeiben. Ezért az ilyen emberek számára nem lesz elég csak a sör. Sőt, a B6-vitamin felhalmozódásához vezethet a vérben, és így növelheti a homocisztein szintjét. Legyen óvatos, különösen az adagolással.
A koleszterinszint csökkentésre is alkalmas
A minőségi sör körülbelül 1 g oldható rostot tartalmaz, amely alkalmas a szervezet rossz koleszterinszintjének csökkentésére – megszüntetésére.
Az oldható rostok képesek vizet felszívni, gélszerű anyaggá alakulva a gyomor-bélrendszerben. Az ilyen rost előnye, hogy táplálékul szolgál a jótékony baktériumok számára. De mindent csak mértékkel! A túlzott mennyiségű gélszerű massza a szervezetben ellentétes hatást válthat ki, és a GI-traktus áteresztőképességének sérüléséhez vezethet.
Ne feledje, a legfontosabb a mennyiség. A sört lehet élvezni és mértékkel fogyasztani, segítve a szervezetet, nem pedig túlterhelve azt.